Foxconn wil niet betalen voor arbeidsongeval

Foxconn wil niet meer betalen voor de ziekenhuiskosten van een gewonde werknemer. Het is tijd om te vertrekken vindt de iPhonefabrikant.

Het gaat om het zoveelste geval van bedenkelijke werkomstandigheden bij de beruchte fabriek. De 26-jarige werknemer Zhang Tingzhen kreeg een zware elektrische schok bij het herstellen van een lamp en viel toen 3,5 meter omlaag.

De man liep daarbij ernstige hersenschade op en ligt na vijf operaties nog steeds in het ziekenhuis. Maar Foxconn heeft hem laten weten dat het niet langer wil betalen voor het werkongeval.

[related_article id=”158256″]

Volgens de regels
Tegenover Reuters zegt Foxconn dat het met zijn daden volledig binnen de Chinese arbeidswetten opereert. Volgens het bedrijf moet Zhang een ongeschiktheidstest ondergaan om te kijken of zijn behandeling nog steeds nodig is.

Dat moet gebeuren in de stad van de fabriek waar hij werd aangenomen in Huizou, tachtig kilometer verderop. Zoniet dreigt het bedrijf ermee de betaling voor zijn behandeling stop te zetten.

Er is echter een praktisch detail waardoor de gewonde arbeider niet naar de test kan. De helft van zijn hersenen zijn verwijderd na het ongeval. Bovendien kan hij nog niet fatsoenlijk spreken of stappen.

Intussen krijgt de familie van Zhang smsjes waarin Foxconn dreigt om de betaling van de verzorging stop te zetten als de man niet op controle gaat. Hij mag nadien terugkeren naar het hospitaal van Shenzen, maar volgens de familie wil het bedrijf hem daar nu weg omdat de verzorgingskost in Shenzen veel hoger ligt dan in Huizou.

Schandaalreputatie
Foxconn is een van de grootste elektronicafabrikanten ter wereld, het Chinese bedrijf is vooral bekend als producent van de iPhone en de iPad. Maar het werkt ook voor Dell, HP, Microsoft, Nokia, Sony en andere grote namen.

Het incident is lang niet het eerste voorval. Recent waren er nog ontploffingen in twee vestigingen en kwamen verschillende arbeiders in opstand. Nog steeds wordt er kinderarbeid vastgesteld bij het bedrijf en enkele jaren terug kampte het bedrijf met verschillende zelfmoorden. Dat werd dan weer zeer efficiënt opgelost door het plaatsen van vangnetten en een verbod op zelfmoord.

 

applearbeiderarbeidsongevalbusinessfoxconnnieuwsziekenhuis

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals