Nieuws

NASA-hacker niet uitgeleverd aan VS

Groot Brittannië heeft besloten om Gary McKinnon, alias de NASA-hacker, niet uit te leveren aan de VS. Daarmee komt een einde aan tien jaar gerechtelijk gebakkelei.

McKinnon brak in 2001 in bij computers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en defensieorgaan Pentagon, omdat hij vermoedde dat zij bewijs achterhielden van vliegende schotels.

De Verenigde Staten wilde de hacker op eigen bodem berechten, omdat hij grote financiële schade had toegebracht aan vertrouwelijke computersystemen, wat het land ‘de grootste militaire computerhack aller tijden’ noemde. Als McKinnon voor een Amerikaanse rechter zou komen, stond hem mogelijk zestig jaar gevangenisstraf te wachten.

Suïcidaal
McKinnon, die lijdt aan het Syndroom van Asperger, vocht de uitlevering aan sinds zijn arrestatie in 2002, maar kreeg op keer nul op het rekest voor de rechtbank. Nadat het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken de hacker dit jaar aan een psychiatrisch onderzoek onderwierp, concludeerden zij dat McKinnon mogelijk zelfmoord zou plegen als de uitlevering zou doorgaan.

Op basis van dat rapport en rekening houdend met zijn ‘rechten als mens’ heeft minster van Binnenlandse Zaken Therese May nu besloten om de uitlevering te blokkeren. Ze laat het nu aan de openbaar aanklager om te bepalen of McKinnon nog moet terechtstaan in Groot Brittannië, zegt de BBC.

May’s beslissing is bijzonder, omdat het de eerste keer is dat een Britse bewindsvrouw op eigen titel een uitlevering blokkeert binnenin het verdrag tussen Groot Brittannië en de Verenigde Staten.

De minister is ook van plan om de uitleveringsprocedure te wijzigen. Een rechter zal voortaan bekijken of ‘het in het belang van de rechtspraak’ is om kandidaten op eigen bodem te berechten of uit te leveren aan de Verenigde Staten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business