Nieuws

Miljard mensen hebben smartphone

Een op de zeven mensen in de wereld bezit een smartphone. Twintig jaar nadat de eerste slimme telefoon op het toneel verscheen, hebben meer dan 1 miljard mensen er één.

De mijlpaal is opgemerkt door Strategy Analytics, dat becijfert dat in het derde kwartaal van dit jaar 1,038 miljard mensen een smartphone in bezit hebben.

De marktonderzoeker denkt de volgende miljard smartphonebezitters binnen handbereik zijn. Volgens directeur Neil Mawston is het smartphonegebruik beperkt tot een klein deel van de wereldbevolking en zijn er veel opkomende landen waar het smartphonebezit in de komende jaren flink zal stijgen.

“Het duurde 16 jaar om de eerste miljard smartphones in gebruik te bereiken, maar we voorspellen dat het volgende miljard zal worden bereikt in minder dan drie jaar tijd, in 2015”, zegt Mawston.

Het bedrijf dicht Nokia een grote rol toe in de sterke groei van de slimme telefoon, met de introductie van de Nokia Communicator in 1996. Het bleef dominant in dit segment van de markt, toen smartphones nog vaak PDA’s heetten, tot Apple met de iPhone de toestellen naar een hoger plan tilde.

De eerste echte smartphone was echter de Bellsouth IBM Simon, die diende als fax, telefoon, beeper, rekenmachine, adresboek en PDA. Het apparaat werd in 1992 op de COMDEX-beurs geïntroduceerd en kostte 800 dollar, dubbel zo veel als de duurste iPhone 5.

Op dit moment zijn er steeds minder fabrikanten van smartphones die de wereldbevolking kunnen voorzien. De belangrijkste is volgens Strategy Analytics met afstand Samsung, dat 26 procent van de mobiele markt in handen heeft. Dat leidde tot een geschatte afzet van 50,5 miljoen smartphones tussen april en juni.

Daarmee verkocht Samsung bijna dubbel zoveel toestellen dan de 26 miljoen iPhones die Apple in dezelfde periode verscheepte.


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business