Nieuws

Tien websites om muziek of video te streamen

Het is een moeilijke wereld, die van de streaming media. Alles wat je maar kan indenken, is legaal (en vaak gratis) te bekijken en beluisteren op internet, maar helaas niet altijd in België. Een aantal van de beste streamingsites, zoals Hulu, Netflix en Pandora, kunnen wij hier niet gebruiken, door allerlei ingewikkelde regels met licenties en copyright.

Via een omweg (VPN, proxy, …) kom je er vaak wel, maar dan blijkt de verbinding dikwijls nogal wankel. Op deze pagina’s dus enkel de beste sites die wel gewoon bij ons beschikbaar zijn.

1. Grooveshark
Ik begin de lijst al meteen met een twijfelgeval. Grooveshark was lang mijn favoriet, maar er hangen de dienst allerlei rechtszaken boven het hoofd. Hoewel er nog voortdurend gewerkt wordt aan de dienst, en er deze week zelfs een nieuw design kwam, is de toekomst van de website dus niet helemaal zeker. Lukt het Grooveshark toch om de juiste regelingen te treffen met de platenmaatschappijen, dan is het de ideale plek om muziek te beluisteren en te ontdekken.

[related_article id=”160734″]

2. Deezer
Zowat dé muziekstreamingsite van het moment. Een makkelijke zoekfunctie, een goede speler en een erg uitgebreide bibliotheek met bekende en minder bekende songs. Je moet wel inloggen (dat kan met je Facebook-account) om meer dan 30 seconden per nummer te kunnen horen.

3. AUPEO!
Misschien iets minder bekend, maar toch een favoriet op de redactievloer. Een handige dienst om nieuwe muziek te leren kennen, via de radiostations op basis van artiesten of genres. Met een betaalde account krijg je meer mogelijkheden, maar ook gratis is AUPEO! zeker de moeite waard.

4. Last.fm
De eerste dienst waar ik ooit nieuwe muziek heb ontdekt, door te luisteren naar een afspeellijst die gegenereerd werd op basis van mijn eigen smaak. Op Last.fm vind je ook veel informatie over je favoriete artiesten en zie je meteen welke artiesten er aan gelinkt worden. Het is wel iets omslachtiger dan pakweg Deezer en als je de radiofunctie wil gebruiken, zal je een abonnement moeten nemen van 3 euro per maand.

5. BBC iPlayer
Een aanrader voor al wie van Auntie Beeb houdt. Met de iPlayer kan je zowel radio- als tv-programma’s van de BBC (her)bekijken of beluisteren. Addertje onder het gras: het videogedeelte is voorlopig enkel beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, tenzij je er met wat omwegen naartoe surft. In de gaten houden dus, en tijdens het wachten wat naar BBC Radio luisteren.

6. Spotify
Een beetje de vreemde eend in de bijt, want om Spotify te gebruiken, moet je software installeren. De muziek haal je wel van het internet, dus het is wel degelijk een streamingdienst, met een uitgebreide bibliotheek, mogelijkheden om afspeellijsten te maken en veel opties voor sociale netwerken. Wil je geen abonnement, dan krijg je wel af en toe reclame te horen.

7. YouTube
YouTube staat vol rommel, maar er zijn ook heel wat goeie dingen te vinden. Denk maar aan kortfilms of series van bekende en minder bekende regisseurs, of hilarische dan wel indrukwekkende uitspattingen van allerhande creatieve talenten. 

8. Vimeo
Heb je geen tijd om op YouTube het kaf van het koren te scheiden, dan kan je terecht bij Vimeo. De kwaliteit van de video’s op deze website ligt over het algemeen een pak hoger. Je vindt er prachtige animaties, beklijvende kortfilms en meer, gemaakt door mensen die weten waar ze mee bezig zijn.

9. Ustream.tv
Op Ustream.tv kan je je eigen televisie-uitzending maken. Je vindt er dus heel veel content van gebruikers, maar er is toch een zekere kwaliteitsgarantie. Ook onder andere MTV en de NASA hebben hun eigen kanaal op Ustream.tv en je kan er uitzendingen opzoeken per categorie.

10. Sony Music Unlimited
In de categorie ‘eentje met potentieel’. De streamingdienst van Sony werd in het voorjaar gelanceerd, maar had nog wat last van kinderziektes toen we hem aan een test onderwierpen. De muziekbibliotheek is wel erg uitgebreid, en ook hier kan je radiostations beluisteren op basis van artiest, genre en zelfs gemoedstoestand. Maar: enkel betalende bezoekers krijgen meer dan 30 seconden per nummer te horen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business