Nieuws

Smartglass-app smeedt tv, tablet en Xbox aan elkaar

Microsoft introduceert met Smartglass een applicatie die alle schermen in je huis aaneenschakelt, met als middelpunt zijn Xbox-console.

Microsoft voert rigoureuze veranderingen door aan al zijn producten en zijn entertainmenttak Xbox Live is daarbij niet vergeten. Zo krijgt het een nieuwe streaming muziekdienst (Xbox Music) die Spotify naar de kroon steekt en had het met Xbox Video al een eigen filmverhuurdienst in huis.

Dankzij een grote update voor het Xbox Dashboard komt daar ook een volledige internetbrowser bij, nu Microsoft Internet Explorer voor het eerst naar zijn gameconsole brengt. Om al die content in goede banen te leiden, komt de Smartglass-app om de hoek kijken.

[related_article id=”161452″]

Wifi-transporteur
Smartglass is in zijn simpelste vorm een Wifi-transporteur voor Windows Phone 8- en Windows 8/RT-toestellen die grote en kleine schermen soepel met elkaar laat samenspelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een film die je op tv via je Xbox aan het kijken bent over te hevelen naar een Windows-tablet, zodat je in de slaapkamer verder kunt kijken.

Dat is op zichzelf een leuke bonus, maar Microsoft heeft zijn ambities een stuk hoger gericht dan alleen het transporteren van beeld van het ene naar het andere toestel.

Slim tweede scherm
Smartglass werkt ook als interactief tweede scherm, waardoor je tijdens het kijken van een sportwedstrijd statistieken en nieuws over spelers op je tablet te zien krijgt. Smartglass zal ook in staat zijn om dvd-extra’s te tonen of interactieve kaarten tijdens een televisieserie als Games of Throne.

Dit soort bonusfunctionaliteit komt uiteraard ook naar de spellen waar de Xbox in eerste instantie voor bedoeld is. Zo tovert de app voor de racegame Forza een virtuele GPS op het kleine scherm, zodat je tijdens het rijden op je tablet kunt zien waar je bent op het circuit.


Volgens Microsoft, dat de Smartglass-app dinsdag officieel introduceerde, is de app echter ook een geavanceerde Wifi-afstandsbediening, waarmee je een smartphone of tablet kunt gebruiken om door de Xbox te navigeren.

Afstandsbediening
Omdat de applicatie ook trackpadfunctionaliteit heeft, kun je een mobiel toestel ook gebruiken om via Internet Explorer te surfen op het grote scherm. En dankzij de eerder genoemde transportmogelijkheden is het in principe mogelijk om een browsersessie te starten op klein scherm en verder te gaan op de televisie.


Geheim wapen
Het feit dat Smartglass zal werken voor alle Microsoft-producten is al knap, maar de softwaremaker wil de app ook uitbreiden naar Android en iOS. Die ondersteuning zou begin volgend jaar een feit moeten zijn.

Smartglass is stiekem een van de beste verkoopsargumenten voor de nieuwe Windows-familie. Microsoft heeft inmiddels al 70 miljoen Xbox-consoles verkocht en omdat Smartglass op zoveel verschillende toestellen werkt, hoef je geen aanvullende investeringen te doen om te kunnen genieten van alle nieuwe functionaliteit.

Met de nieuwe multimediamogelijkheden van het Xbox-platform en de strakke integratie van Smartglass met alle Windows-producten wordt het zo een stuk verleidelijker om een nieuw Windows 8-toestel in huis te halen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business