Nieuws

Apple: alle cijfers op een rijtje

Apple heeft dinsdagavond op zijn persconferentie enkele cijfers voorgesteld. Het is nog even wachten op kwartaalcijfers tot vrijdag, maar we konden toch al enkele gegevens inzien.

Op Apple-events is het gebruikelijk dat de CEO, in dit geval Tim Cook, op het podium komt en als eerste enkele indrukwekkende cijfers bovenhaalt. Veel nieuws viel er niet meer te rapen gezien Apple"s recente event in september al veel blootlegde, maar Cook wist toch nog enkele punten aan te halen.

Zo zou de iPhone 5 enorm goed zijn ontvangen. Tim Cook vertelde ons dat er inmiddels "miljoenen iPhones zijn verkocht" en dat in het lanceringsweekend de eerste vijf miljoen iPhone 5-toestellen over de toonbank zijn gegaan.

[related_article id=”158256″]

Verder was hij, en ook in zekere zin Apple, zeer blij met de massale opkomst bij de lancering van de iPhone 5. De Apple-topman pronkte met een filmpje over het enthousiasme bij het openen van de (voornamelijk Amerikaanse) Apple Stores. Ook ik was er bij, en mijn ervaringen in Oberhausen kan je nalezen in een online dagboek.

De nieuwe iPods werden eveneens goed onthaald, en konden rekenen op drie miljoen vooruitbestellingen. Sinds midden oktober worden de eerste exemplaren verzonden, en Cook verzekerde nog even dat iedereen voor de kerstperiode zijn bestelling ontvangen moet hebben.

Nog iets wat we niet officieel wisten was het aantal iOS 6-toestellen. iOS 6 werd iets meer dan een maand geleden, op woensdag 19 september, beschikbaar gesteld voor het grote publiek. Inmiddels hebben al 200 miljoen iDevice-eigenaren hun toestel bijgewerkt naar de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem van Apple. Meer informatie over iOS6, dat ondermeer PassBook, Apple Maps en Facebook-integratie omvat, vind je in een eerder artikel.

Sinds iOS6 is het ook mogelijk om de Cloud te benutten in combinatie met OSX Mountain Lion. Ondermeer Apple"s eigen kantoorpakketten Pages, Keynote en Numbers kregen een iCloud-update. Inmiddels zijn er al 125 miljoen documenten online opgeslagen in de cloud.

Nog meer Mountain Lion-cijfers: sinds Mountain Lion kan je ook iMessage gebruiken op je Mac. Meer dan 300 miljoen berichten werden er al verzonden via Apple"s WhatsApp-alternatief iMessage. Er zijn inmiddels ook al 70 miljoen fotostreams gedeeld met andere Mac- en iDevice-gebruikers, en dat aantal stijgt enorm snel aldus Cook.

iTunes" App Store kreeg sinds juni 2012 dan weer vijf miljard App-downloads te verwerken. Dat leiden we af uit eerdere cijfers: begin juni kondigde Cook de dertig miljardste download aan, deze week pronkte hij met 35 miljard downloads. Er zijn bijna honderdduizend apps verschenen in die kleine vijf maanden.

In totaal kregen App-ontwikkelaars al gezamenlijk 6,5 miljard dollar uitbetaald.

Tenslotte vertelde Cook een vaag verhaal over de groei in de PC- en Mac-afzetmarkt: de Mac-verkoop zou 15 procent gestegen zijn ten opzichte van een jaar eerder. Dat plaatste hij in schril contract met de twee procent groei in de PC-markt. Die cijfers zijn evenwel niet te vergelijken: de PC-markt is ontelbaar keer groter en een groei van twee procent zal nog altijd meer PCs vertegenwoordigen dan de gehele Mac-markt.

Nog niet dood

Bovenstaande cijfers bevestigen nogmaals dat Apple niet dood is sinds de dood van Steve Jobs.

Apple lijkt het beter te doen dan ooit tevoren, ondanks de kritiek dat Apple niet innoverend meer is. Deels is dat waar: Ook bij Steve Jobs kwam Apple maar eens om de paar jaar met een vernieuwend product. Cook toonde gisterenavond dat Apple het nog prima doet, en ook zonder Jobs nieuwe producten kan lanceren.

De iPad mini is zeer waarschijnlijk geen hersenspinsel meer van Jobs: Jobs liet enkele jaren geleden al uitschijnen geen goed oog te hebben op kleinere tablets. Jobs vond een kleinere iPad "te groot voor een smartphone en te klein voor een tablet".

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business