Nieuws

Microsoft schikt met EU over Internet Explorer 10

Windows 8 wordt morgen officieel te koop aangeboden, maar vandaag liet Microsoft nog weten de installatie van Windows 8 op het laatste moment aan te passen.

Microsoft belooft om Internet Explorer 10 minder ingebouwde voordelen te geven in Windows 8 op vrijdag, wanneer Windows 8 in Europa lanceert.

Woensdag liet de EU-commisaris voor mededinging Joaquin Almunia nog weten voet bij stuk te houden in de zaak tegen Microsoft, dat zich niet aan de afspraken hield.

[related_article id=”161452″]

Microsoft had aan de EU-commisaris beloofd om een browserkeuzescherm te tonen bij de installatie van het besturingssysteem, iets wat het softwarebedrijf niet deed sinds Windows 7 Service Pack 1 vanwege "een technische fout". Microsoft riskeert nu een boete die kan oplopen tot 4,5 miljard pond, wat neerkomt op iets meer dan 5,5 miljard euro.

Almunia was verder niet tevreden over de manier waarop Windows 8-gebruikers richting Internet Explorer werden geduwd.

Te veel onnodige pop-ups

"Als een Windows-gebruiker beslist om een andere browser te installeren als standaardbrowser, dan mogen er geen onnodige waarschuwingsvensters of bevestigingen meer nodig zijn, en Internet Explorer moet dan uit het startscherm gehaald worden," zei Almunia in een persbericht. "We verwachten van Microsoft dat het bedrijf dit oplost."

Microsoft reageert hierop dat het bedrijf bezig is met de nodige veranderingen door te voeren, voor de officiële verkoopstart op vrijdag.

"Na overleg met de Europese Commissie veranderen we enkele aspecten van de manier waarop het browserkeuzescherm werkt op Windows 8. Die veranderingen zullen doorgevoerd zijn voordat Windows 8 eind deze week officieel in de verkoop gaat", maakte Microsoft duidelijk.

Enkel Windows 8

Deze veranderingen hebben enkel effect op Windows 8, en niet op Windows RT, de versie die op ARM-tablets zal draaien zoals Microsoft"s Surface RT. RT-toestellen zullen enkel werken met Internet Explorer. Concurrenten zoals Mozilla hebben hierover al geklaagd bij de EC, maar zonder succes. Almunia zegt geen probleem te zien in Microsoft"s Internet Explorer-exclusiviteit op tablets, gezien het een nichemarkt is.

Windows RT zal enkel draaien op tablets. Hiermee zal Microsoft de concurrentie aangaan met Apple"s iPad en recent aangekondigde iPad Mini, en in mindere mate ook Android-tablets zoals de Nexus 7.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business