Boeing-raket vernietigt alle elektronica

Gebouwen bombarderen is passé. Boeing en het Amerikaans leger hebben een raket getest die alle elektronica verwoest, zonder iets anders te treffen.

Afgelopen dinsdag heeft het bedrijf met succes een test uitgevoerd in de woestijn van Utah (VS). Die ging over het Counter-Electronics High Power Microwave Advanced Missile Project of kortweg Champ. Een raket die een zware lading microgolven op geselecteerde gebouwen losliet.

Volgens Seattle PI slaagde Champ er in om telkens alle elektronica te treffen, zonder dat het gebouw zelf werd geraakt. De toestellen ontploffen niet, ze werken gewoon niet langer.

Zelfs de camera die alles filmde werd geraakt, al valt dat moeilijk af te leiden uit het filmpje waar de camera duidelijk nog even blijft doordraaien na de microgolf-inslag.

Veel details over het militaire project zijn er niet bekend, behalve dat de test succesvol is. Wel weten we dat het project er kwam op vraag van het Pentagon dat vier jaar geleden hiervoor een aanbesteding bekendmaakte.

Het past in het kader van moderne oorlogsvoering waarbij men enerzijds cruciale infrastructuur kan platleggen, maar wel met zo weinig mogelijk slachtoffers. Al lijkt het ons geen verstandig idee om zomaar onder de microgolfstralen te blijven staan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business