Nieuws

Malware kaapt pc’s en uit doodsbedreigingen

Een bizar virus uit doodsbedreigingen op internetfora en via e-mail, zonder dat de eigenaren van de besmette computer het door hebben.

Het zal je maar gebeuren: opgepakt worden voor het uiten van online doodsbedreigingen, terwijl je nooit iets hebt uitgestuurd. Het overkwam drie inwoners van Japan, die tegenover de politie moesten verantwoorden waarom ze op internetfora en via e-mail  dreigementen hadden geuit.

De drie werden onder meer in verband gebracht met online aangekondigde bomaanslagen op winkelcentra en tempels en er werd ook per e-mail een dreigement geuit aan het adres van een kleuterschool waar een lid van de koninklijke familie in de klas zit.

De drie werden later weer vrijgelaten, omdat zij besmet bleken te zijn met malware die de machine kaapte en de dreigementen uit zichzelf online plaatste. Omdat de code Japanse tekens bevatte, schat Symantec dat de maker eveneens van Japanse afkomst is.

De Japanse politie onderzoekt momenteel de connectie tussen de dreigementen en de insluiper, die de naam Backdoor.Rabasheeta heeft gekregen. Verschillende varianten zijn al ontdekt, maar allemaal hebben ze gemeen dat ze contact zoeken met een enkele besmette website.

De motieven van de dader zijn onbekend, maar voorlopig lijkt het aantal besmettingen miniem. Symantec kon maar twintig machines vinden die contact hadden gezocht met de website.

Bovendien is het feit dat de malware Japanse tekens bevat een signaal dat de kans klein is dat Europese gebruikers te maken krijgen met de insluiper.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business