Nieuws

Saudische vrouwen per sms gevolgd

In Saudi-Arabië krijgen mannen een sms wanneer hun vrouw de grens oversteekt.

Zelfs in een land waar de ultraconservatieve Shariawetgeving geldt, is de digitalisering een feit. Al kunt u bedenkingen hebben bij de manier waarop ze wordt toegepast. Saudische vrouwen mochten het land al niet verlaten zonder een toestemmingsbriefje van hun man, maar nu krijgt die man ook een bericht als zijn partner de grens oversteekt, schrijft AFP.

Manal al-Sherif, een vrouwenactiviste in het land, maakte het nieuws bekend op Twitter nadat ze de maatregel te horen kreeg van een koppel dat samen het vliegtuig nam. Het nieuws lokte al snel veel kwade reacties los bij gebruikers. De voornaamste kritiek is dat technologie voor achteruitgang in plaats van vooruitgang wordt ingezet.

In Saudi Arabië worden vrouwen nog steeds zwaar onderdrukt. Ze moeten onder meer een mannelijke toezichtshouder hebben, moeten steeds gesluierd rondlopen en mogen op dit moment niet politiek actief zijn. Recent werd besloten dat vrouwen vanaf 2015 voor het eerst mogen stemmen en opkomen in lokale verkiezingen.

De houding van de overheid leidt wel tot vreemde situaties. Zo mogen vrouwen wel werken en mocht land in 2011 met Hanadi Zakaria al Hindi zijn eerste vrouwelijke pilote verwelkomen. Maar autorijden is dan weer niet toegestaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business