Nieuws

Microsoft werkt aan jaarlijkse updatecyclus Windows

Microsoft stapt volgens geruchten af van meerjarige monsterlanceringen van nieuwe Windows-versies en wil toe naar een jaarlijkse update.

Collega Mary Jo Foley van ZDNet.com schreef in augustus als eerste over een nieuw lanceringsschema van Windows. In plaats van de traditionele volgende Windows-versie, zo hoorde ze via contacten binnen Microsoft, zou in 2013 al een grote update op het toneel moeten verschijnen, die de codenaam Blue draagt.

Nu bevestigt ook The Verge aan de hand van eigen bronnen dat Microsoft van zins om over te stappen naar een jaarlijkse nieuwe Windows. Om te garanderen dat gebruikers snel overstappen, wil het bedrijf uit Redmond deze updates spotgoedkoop of zelfs gratis maken.

[related_article id=”161452″]

Daarnaast zal het de gereedschapskist voor ontwikkelaars, de Windows SDK, bijwerken naar de nieuwste versie om zo appbouwers te dwingen om voor de nieuwste Windows te ontwikkelen. Windows 8-apps moeten wel nog steeds kunnen blijven draaien op Blue.

The Verge weet ook nog te vertellen dat je een legitieme kopie nodig hebt van Windows 8 om over te kunnen stappen. Ingebouwde apps en exemplaren uit de Windows Store houden op met werken als ze een illegale versie tegenkomen.

Als Microsoft langdurige ontwikkeling van nieuwe Windows-versies inruilt voor jaarlijkse updates, kiest het daarmee voor een strategie die Apple al langer met succes hanteert voor OS X. Recente updates van dat besturingssysteem zijn weliswaar minder verstrekkend, maar vanwege de lage prijs stapt het overgrote deel van de Mac-gebruikers wel snel over.

De kans dat de naam Blue ook de definitieve naam van de nieuwe updatecyclus wordt, is niet zeker. Andere teams binnen Microsoft hebben volgens Foley de naam immers al gebruikt voor eigen projecten, waaronder het cloudproject Azure en de ontwikkelaars van MSN.

Overigens is er nog altijd een hele goede kans dat het hier gaat om het eerste service pack voor Windows 8, een verzameling van patches, updates en verbeteringen. Zolang Microsoft geen openheid van zaken geeft, blijft het speculeren of het daadwerkelijk over zal gaan naar een jaarlijks updateschema.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business