Nieuws

Meester over je schijf

Meester over je schijf

Je systeempartitie wordt te klein, je wilt een extra datapartitie creëren of je schijf voor een dual boot-opstelling prepareren, of je zoekt een manier om Windows naar een snelle SSD over te hevelen. Allemaal delicate karweien waar enig partitiebeheer aan te pas komt en stuk voor stuk taken naar de hand van AOMEI Partition Assistant.

AOMEI Partition Assistant Home kan je gratis gebruiken, zowel thuis als in een bedrijfsomgeving. Er is ook een commerciële Pro-versie met als belangrijkste extra’s: het uitlijnen van een partitie, het wijzigen van het type ID van een partitie, het wijzigen van het serienummer van een schijf en het omschakelen tussen een GPT- en een MBR-schijf.

[download_file]

Er blijven echter nog genoeg mogelijkheden over, meer zelfs: deze tool is een van de veelzijdigste gratis producten die we kennen. De interface oogt erg overzichtelijk. Links een paneel met een aantal wizards, rechtsboven een lijst met alle gedetecteerde schijven en partities en rechtsonder een grafische representatie van de geselecteerde schijf.

De meeste handelingen kan je vanuit het contextmenu van een partitie opstarten. De mogelijkheden zijn legio: een partitie verplaatsen en herschalen, opslitsen en samensmelten, creëren en formatteren, kopiëren (al dan niet inclusief lege sectoren), verwijderen en shredden.

Verder staan er nog wizards voor je klaar waarmee je een opstartbare reddingsschijf kan maken (weliswaar met behulp van Windows AIK), een verloren gewaande partitie kan laten opsporen (snel of grondig) en een besturingssysteem kan migreren naar een SSD dan wel een traditionele harde schijf.

Andere taken die Partition Assistant nog voor zijn rekening kan nemen, zijn: het omschakelen tussen een primaire en een logische partitie, het wijzigen of het verwijderen van een stationsletter, en een partitie ‘actief’ maken.

Zoals bij veel partitiebeheerders gebruikelijk is, voert de tool niet meteen de gevraagde aanpassingen uit, maar plaatst die in een wachtrij tot wanneer je de opdracht geeft om alle taken effectief uit te voeren. Handig is wel dat de grafische voorstelling (voor zover van toepassing) intussen wel al de beoogde wijzigingen reflecteert.

Partition Assistant is een van de betere gratis partitietools, maar dat neemt niet weg dat je bij dergelijke operaties altijd best eerst je voorzorgen neemt: back-ups maken dus!

aomei partition assistantdownloadspartitiepartitionerenschijfsoftware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals