Nieuws

VN: ‘Hackers saboteren internetconferentie’

Een belangrijke conferentie van de Verenigde Naties over internetbeheer in Dubai wordt verstoord nadat een vermeende hackersaanval de websites platlegt.

De Word Conference on International Telecommunications (WCIT) vindt vanaf deze week plaats in Dubai. Een van de agendapunten is het beheer van de infrastructuur van het web, dat volgens sommige leden van de Verenigde Naties te veel in handen is van de Verenigde Staten.

Een van de voorstellen is daarom om dat beheer over te dragen aan de ITU, een agentschap van de VN dat zich bezig houdt met telecom en IT. De hoofdvergadering moest woensdag echter enkele uren worden stilgelegd, nadat belangrijke websites offline gingen.

“Het incident weerhield burgers, media en andere geïnteresseerde partijen van het volgen van de procedure, en blokkeerde de toegang naar de grote hoeveelheid online informatie op de WCIT-thuispagina en nieuwskamer”, zei de ITU donderdag in een verklaring.

“Sommige hackersgroepen hebben de verantwoordelijkheid opgëeist”, aldus het VN-bureau.

De organisatie kon niet ondubbelzinnig bevestigen dat het technisch falen is toe te schrijven aan hackers. Het is daarom nu een onderzoek gestart om de herkomst te achterhalen.

“Zonder doorslaggevend bewijs zullen we geen directe beschuldigingen uiten. We hebben wel een hoop activiteit waargenomen onder de hashtag #OpWCIT, en vervolgens claimden veel groepen dat ze de site meteen hebben aangevallen nadat die was gecrasht,” zei een woordvoerder tegen onze collega’s van ZDNet.com.

Het probleem was minder erg geweest als de VN-top geen papierloze conferentie was geweest. De organisatie wil zo papierverbruik terugbrengen dat normaal gepaard gaat met de vertaling van relevante documenten in zes talen.

Het probleem zorgde tijdelijk voor beperkte toegang tot de conferentiesites, terwijl het verkeerd werd omgeleid naar een backupserver, die wordt gehost in een andere regio.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business