Nieuws

.Vlaanderen en .Brussels tegen zomer 2014

Het Vlaamse en Brusselse gTLD zal er pas in de zomer van 2014 komen. Al zit er wat rek op die timing.

ICANN, dat beslist over toplevel domeinnamen als .com, .org, .be, .nl enz…, heeft via een loting bepaald welke gTLD’s eerst beschikbaar komen. DNS.be, dat .vlaanderen en .brussels zal beheren heeft daarop berekend dat de twee Belgische gTLD’s in de zomer van 2014 beschikbaar zullen zijn.

In totaal kreeg de ICANN 1.930 aanvragen voor 1.409 extensies. Om iedereen gelijk te behandelen worden de aanvragen volgens een loting behandeld.

“We hangen volledig af van ICANN en zij doorlopen voor elke extensie twee processen. In een eerste fase gaan ze kijken of het dossier duidelijk is, dan kunnen zij indien nodig nog verduidelijkende vragen stellen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over de onderhandeling van het contract. In de tweede fase komt er een technische testperiode” verduidelijkt Lut Goedhuys, woordvoerster bij DNS.be.

DNS.be, dat vanaf volgend jaar onder de naam DNS Belgium doorgaat, heeft ook een schema ontvangen van ICANN waarin de procedures worden uitgelegd. Op basis van al die informatie heeft de organisatie zelf berekend dat de twee Belgische domeinen in 2014 online zullen gaan.

Geen discussie
Het is alvast een goede zaak dat er maar één aanvrager is voor .vlaanderen en .brussels. Wanneer er discussie is, bijvoorbeeld als meerdere partijen de gTLD .app willen, dan komt die aanvraag pas later aan bod.

“Hierdoor kan het zijn dat we vooruit schuiven in de ranking”, zegt Goedhuys. Al zal de datum concreter worden naar mate .vlaanderen en .brussels de procedures doorlopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business