Nieuws

Een veilige smartphone in tien stappen

We gebruiken onze smartphone elke dag, en het toestel bevat dan ook heel wat persoonlijke gegevens. Met deze tien tips beperk je het risico dat die informatie lekt.

Smartphones worden steeds krachtiger, en zijn vaak al even functioneel als sommige computers. Zorg er daarom voor dat je telefoon goed is beveiligd, net zoals je dat met je computer zou doen.

De Amerikaanse Federal Communications Commission heeft tien tips op een rij gezet om je toestel beter te beschermen tegen mobiele bedreigingen.

[related_article id=”158578″]

1. Gebruik een pincode of wachtwoord

Vergrendel je startscherm met een pincode of wachtwoord voor het geval je telefoon wordt gestolen, of je hem verliest. Stel je telefoon zo in dat hij na enkele minuten zonder activiteit automatisch vergrendelt. Ook de traditionele wachtwoordregel is hier van tel: gebruik verschillende wachtwoorden voor de belangrijkste accounts die je op het toestel gebruikt.

2. Behoud de standaard beveiligingsinstellingen

Wijzigingen aanbrengen in de beveiligingsinstellingen, of je telefoon jailbreaken of rooten, ondermijnt de ingebouwde bescherming van het toestel, en maakt je meer kwetsbaar voor een aanval. Laat de instellingen dus best zoals ze zijn.

3. Maak een back-up van je data

Maak een back-up van alle contacten en bestanden op je telefoon. Je kan ze bewaren op je computer, een extern opslagmedium, of in de cloud. Op die manier zijn je gegevens veilig, voor het geval je telefoon wordt gestolen of gewist.

4. Installeer enkel apps van vertrouwde bronnen

Apps van onbetrouwbare bronnen kunnen schadelijk zijn. Je doet er daarom best aan om je apps uit een officiële appwinkel te downloaden. Lees ook eens een paar reviews, en vergelijk of de website van de ontwikkelaar consistent is met de link in de appwinkel.

5. Weet welke toegang je aan een app geeft

Applicaties maken vaak gebruik van persoonlijke gegevens, zoals je contacten of je locatie, om bepaalde diensten aan te bieden. Kijk dus goed na waar je allemaal in toestemt bij het installeren van een app.

6. Voorzie toegang vanop afstand

Veel smartphones beschikken standaard over de mogelijkheid om je toestel vanop afstand te lokaliseren of de gegevens te wissen. Is dit geen standaardfunctie op je toestel, dan kan je er in de meeste gevallen een app voor installeren.

7. Installeer software-updates en patches

Nog zo’n klassieker die we ook kennen van de pc. Installeer telkens de laatste updates voor je besturingssysteem en applicaties, of laat ze automatisch bijwerken als je toestel het toelaat. Een smartphone die volledig up-to-date is, loopt minder risico besmet te worden.

8. Wees voorzichtig op publieke wifi-netwerken

Wanneer je verbinding maakt met een onbeveiligd publiek netwerk, is het altijd mogelijk dat er een cybercrimineel op de loer ligt. Beperk je gebruik van publieke hotspots en verbind liever met vertrouwde (beveiligde) netwerken, of maak gebruik van je mobiele internetverbinding.

9. Wis een oude telefoon voor je hem weg doet

We gebruiken onze smartphone dagelijks, en het toestel bezit dan ook heel wat persoonlijke informatie. Wanneer je een oude telefoon afdankt, kun je hem best eerst volledig wissen en de fabrieksinstellingen herstellen.

10. Maak melding bij diefstal

Beschermen tegen cyberaanvallen is één ding, maar wat als je telefoon wordt gestolen? Doe allereerst aangifte bij de politie, maar neem ook contact op met je provider. Zij kunnen zowel je simkaart en je gsm blokkeren. In het geval dat je bankverrichtingen uitvoerde met het toestel, neem je best ook even contact op met je bank.

Wens je meer informatie voor jouw specifiek toestel, dan kan je terecht op de website van het FCC. Daar vind je een aangepaste versie van dit overzicht voor Android, Apple iOS, BlackBerry of Windows Phone.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business