Nieuws

Neelie Kroes wil meer samenwerking tussen Europese telco’s

De Europese Commissie plant een reeks hervormingen die onder meer de oprichting van een pan-Europees telecomnetwerk moeten mogelijk maken.

De Financial Times sprak deze week met Neelie Kroes, de Europese commissaris voor de digitale agenda. Kroes vertelde dat ze maatregelen wil treffen om de Europese telecommarkt meer kracht te geven, en samenwerking over grenzen heen mogelijk te maken.

De commissaris zoekt een manier om het Europese telecomlandschap te stroomlijnen en minder complex te maken. Momenteel telt Europa meer dan 27 telecomregulatoren, en meer dan 100 operatoren. Een vereenvoudiging zou telco’s moeten aanmoedigen tot investeringen, bijvoorbeeld in LTE-netwerken (4G).

Vorige week zaten enkele Europese telecomoperatoren reeds samen met Europees commissaris voor concurrentie Joaquin Almunia, om de eventuele oprichting van een centraal Europees beheersorgaan te bespreken. Almunia bleek zich echter niet te kunnen vinden in het voorstel van de telco’s.

Ook Kroes lijkt andere plannen in gedachten te hebben. Volgens de Financial Times wil ze de Europese telecommarkt harmoniseren door samenwerking tussen de Europese Commissie en de nationale regulatoren te versterken. Op dit moment is een centrale Europese telecomregulator voor haar nog niet aan de orde.

Het is alleszins duidelijk dat er zowel bij Europa als bij de telecomoperatoren een vraag is om het complexe Europese telecomlandschap te vereenvoudigen, zodat het beter kan concurreren met markten als Amerika en China. Hoe die vereenvoudiging precies ingevuld wordt, zal nog moeten blijken.

Neelie Kroes plant daarnaast nog enkele hervormingen die het voor de telco’s onder meer eenvoudiger moeten maken om andere infrastructuren, zoals riolering en spoorwegen, te gebruiken voor het uitbouwen van hun netwerk. In België is de Watergroep al bezig met een proefproject om glasvezel in hun leidingen aan te leggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business