Nieuws

Obama wil onderzoek naar verband games en geweld

De Amerikaanse president Barack Obama wil een studie laten uitvoeren naar het verband tussen videospellen en wapengeweld.

President Obama heeft gisteren 23 maatregelen aangekondigd die het wapenbezit- en gebruik in de Verenigde Staten onder controle moeten brengen. De maatregelen komen er na de dramatische schietpartij in een school in Newtown, in de staat Connecticut. Twintig kinderen en zes volwassenen werden toen doodgeschoten door een jongeman van 20 jaar.

Eén van de voorgestelde maatregelen is om meer onderzoek uit te voeren naar de oorzaken van wapengeweld, en vooral dan de impact van gewelddadige media, zoals videospelletjes.

“Het Amerikaans congres moet onderzoek naar het effect van gewelddadige videospellen op jonge zielen ondersteunen. We halen geen voordeel uit onwetendheid. We halen er geen voordeel uit de wetenschap achter deze epidemie van geweld niet te kennen,” zei Obama in zijn toespraak.

In 1996 werd publiek onderzoek naar de oorzaken en het voorkomen van wapengeweld min of meer onmogelijk gemaakt, doordat subsidies voor dit soort onderzoek werden stopgezet onder druk van de Amerikaanse wapenlobby NRA. Obama wil nu minstens 10 miljoen dollar vrijmaken om onderzoek naar wapengeweld te ondersteunen.

De spelindustrie schaart zich achter het voorstel, en roept al langer op voor meer onderzoek. De International Game Developers Association schreef vorige week nog een open brief aan vice-president Joe Biden met een vraag voor degelijk wetenschappelijk onderzoek.

“We vragen dat nieuw publiek onderzoek kijkt naar de totaalimpact van fictief geweld. In plaats van enkel de negatieve effecten te zoeken, vragen we dat dit onderzoek ook de positieve effecten van gewelddadige videospellen onderzoekt, zoals het afreageren van agressie of het leren omgaan met angsten.”

Ook de National Rifle Association kan dit onderzoek eigenlijk alleen maar toejuichen. Zij zijn er immers nu al vast van overtuigd dat wapengeweld in de eerste plaats aan gewelddadige videospellen te wijten is, en niet aan wapenbezit.

"Er bestaat in dit land jammer genoeg een hardvochtige, verdorven industrie zonder scrupules, die geweld tegen haar eigen volk verkoopt via gewelddadige videospellen met namen als Bulletstorm, Grand Theft Auto, Mortal Kombat en Splatterhouse," klonk het eind vorige maand bij de NRA. 

Dat weerhield de wapenlobby echter niet om deze week hun eigen schietspel voor de iPhone en iPad uit te brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business