Nieuws

BlackBerry 10: stand van zaken voor de geboorte

Vlak voor de geboorte van BlackBerry 10 hebben we al een goed beeld van RIMs laatste hoop. ZDNet biedt een overzicht van de sappigste geruchten en meest opvallende feiten.

Geen enkel bedrijf weet de hype te evenaren die Apple al jarenlang rondom de lancering van zijn nieuwste producten creëert. Terwijl het bedrijf uit Cupertino de aandacht weet vast te houden met geheimzinnigheid, heeft RIM voor de tegenovergestelde aanpak gekozen.

De afgelopen maanden lekte een flinke hoeveelheid materiaal uit, waardoor we al een redelijk goed beeld hebben van BlackBerry 10 in ontwikkeling. Naast de demo’s die RIM ons zelf voorschotelde, zagen we een opvallend groot aantal beelden en specificaties uitlekken naar het internet.

[related_article id=”161563″]

We hebben de meest opvallende details overzichtelijk voor je samengevat.

BB10: de motor
Een paar dagen voor de lancering lijkt er weinig te zijn dat we nog niet weten van het nieuwbakken besturingssysteem BlackBerry 10. Zoals je in het filmpje hieronder kunt zien, heeft het op UNIX gebaseerde OS een aantal leuke trucs in petto die we nog niet eerder zagen bij andere besturingssystemen.


Voor de liefhebbers: Boy Genius Report zette een honderdtal screenshots online van de definitieve versie van BB10. Een van de opvallendste zaken die hier aan bod komt, is Print to Go. Hiermee kun je je BlackBerry inzetten als netwerkprinter, zodat je belangrijke documenten draadloos over het netwerk naar je toestel kunt sturen. 

Maar er zijn nog heel wat onbekende factoren waar we tijdens de lancering op terug zullen komen. Want hoe zit het met kaarten? Hoe zal BB10 zoeken aanpakken? En gaat RIM zich ook storten op de overvolle markt voor digitale muziek en video?

BB10: de toestellen
Ook over de toestellen die BlackBerry 10 als eerste zullen draaien, is inmiddels heel wat bekend dankzij gelekte foto’s en video’s. Een Duitse telecomsite plaatste een uitgebreide video online van de Z10, het vermoedelijke nieuwe vlaggenschip van RIM.

Daarnaast zal de Canadese maker ook een toestel uitbrengen met toetsenbord (X10), de eigenschap die BlackBerry ooit zo populair maakten.

De details (1,5 GHz dualcoreprocessor, 2 GB RAM, 4,2-inch HD-display) van de Z10 doen onze mond voorlopig nog niet openvallen, maar we hebben het toestel nog niet in handen gehad.

Het schermformaat van de zwarte gadget doet ons vermoeden dat RIM aanstuurt op een (zakelijk) alternatief voor de iPhone. Maar, zo belooft de fabrikant, er komen ook goedkopere modellen op de markt.
 


De twittergebruiker @evleaks plaatste een foto online van hoe de Z10 er hoogstwaarschijnlijk zal uitzien.

BB10: de apps
Toen Microsoft op de proppen kwam met Windows Phone had het een enorme achterstand in te halen op Google Android en Apple iOS.

Het moest zich niet alleen in de kijker weten te spelen bij de verwende smartphonegebruiker, maar zijn appwinkel was zowat leeg toen de eerste telefoons op de markt verschenen.

RIM wil dit koste wat kost vermijden met de BB10-lancering. Het heeft in de afgelopen maanden alles op alles gezet om mobiele ontwikkelaars over de streep te trekken om nieuwe apps te bouwen of oude over te zetten naar het nieuwe platform.

Het organiseerde tientallen BlackBerry Jams over de hele wereld, waar het testtoestellen weggaf en hoge beloningen uitloofde voor apps van hoge kwaliteit. Het betaalt de ontwikkelaars 100 dollar per app die opduikt in zijn winkel, met een maximum van 20 apps per ontwikkelaar.

Daarnaast wil het de populairste appmakers lokken door ze een inkomensgarantie te bieden. Als een ontwikkelaar besluit om aan boord te gaan en minder dan 10.000 dollar verdient aan die onderneming, zal RIM dat bedrag aanvullen tot het eerder genoemde bedrag.

Als het aan RIM-directeur Thorsten Heins ligt, zullen toekomstige gebruikers vanaf 30 januari rond de 70.000  apps aantreffen in de herdoopte BlackBerry World. Dat is tienmaal zoveel als het aantal beschikbare apps bij de lancering van Windows Phone 8. En zijn belofte lijkt te gaan uitkomen.

RIM heeft het daarnaast zo eenvoudig mogelijk gemaakt om apps te ontwikkelen voor het nieuwe platform. Zo kun je met een aantal eenvoudige trucs Android-apps overzetten naar BB10 en zijn er verschillende Software Developer Kits (SDK) die aan de vaardigheden van de codespecialisten tegemoet komen.


Tenslotte wil de fabrikant het ook voor de gebruiker aantrekkelijk maken om over te stappen naar het nieuwe platform. Maandag maakte RIM bekend dat het de prijzen van apps zal verlagen. We weten nog niet wat dit betekent voor lokale prijzen, maar bijvoorbeeld in Frankrijk zal de goedkopste app voortaan 0,89 eurocent kosten, terwijl dat voorheen 0,99 eurocent was.

Is het genoeg?
Omdat RIM zijn volgende generatie toestellen zo vaak uitstelde, heeft het heel wat trouwe fans en bedrijven over zien lopen naar de concurrentie. Het is dus nog verre van zeker of BlackBerry 10 voor de gehoopte wederopstanding zal zorgen.

CEO Thorsten Heins, die werd gepromoveerd om de ommeslag binnen RIM in goede banen te leiden, wil alvast niet te veel op de zaken vooruit lopen. Tegen de Duitse krant Die Welt zei hij dat hij niet uitsluit dat de BB10-software onder licentie wordt verkocht aan geïnteresseerde bieders die een graantje willen meepikken van de mobiele markt.

“We hebben de tijd genomen om een platform te bouwen dat het tenminste de komende tien jaar uithoudt”, aldus Heins.

ZDNet zal woensdag aanwezig zijn in London bij de wereldwijde lancering van BlackBerry 10.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business