Nieuws

HP wordt lid van Chromebook-familie

De grootste pc-fabrikant ter wereld lanceert binnenkort een eigen Chromebook, een betaalbare laptop die draait op Googles ‘OS in de cloud’ ChromeOS.

Met de toetreding van Hewlett-Packard tot de Chromebook-familie is het aantal pc-fabrikanten inmiddels naar vier gestegen. Samsung en Acer waren er vanaf het begin bij en onlangs kondigde ook Lenovo aan dat het een Chromebook zal gaan verkopen.

The Verge vond gelekte specificaties van de Pavilion Chromebook 14-c010us, een kleine notebook van rond de 2 kilo met een 1,1 GHz Intel Celeron 847 processor, SSD-schijf van 16 GB, 14-inch LED-display (1.366 x 768 pixels), een webcam en drie usb 2.0-poorten.

[related_article id=”158901″]

HP heeft haast met Chromebook
Als de informatie correct is, zou de Pavilion binnen enkele weken al te koop moeten zijn op de Amerikaanse markt, al wilde HP geen commentaar geven. Het is nog wel afwachten of de pc-bouwer het nieuwe model aantrekkelijk zal prijzen.


“De HP Pavilion Chromebook geeft je snelle en eenvoudige toegang tot de dingen waar je van houdt en van afhankelijk bent, gaande van een wereld vol Google-apps en diensten tot je foto’s en sociale netwerken. En omdat dit de eerste Chromebook met een 14-inch scherm is, kun je comfort in een compleet formaat krijgen zonder mobiliteit te hoeven opgeven”, valt in de advertentie te lezen.

ChromeOS kort uitgelegd
Nog even samengevat: Chromebooks draaien op Chrome OS, een besturingssysteem van Google dat is opgebouwd rondom de Chrome-browser. In plaats van traditionele software draait het webapps, waardoor je Facebook, Google Docs of Gmail kunt gebruiken alsof het desktopsoftware is.

Omdat je de SSD-opslag echter niet kunt gebruiken voor reguliere opslag, is het ook niet mogelijk om veel populaire Windows-software te installeren en gebruiken.

Omdat het OS stevig is gekoppeld is aan het web, kan Google het besturingssysteem voortdurend bijwerken en zo voor betere beveiliging zorgen. Daardoor zijn de vaak goedkope toestellen in toenemende mate populair bij bedrijven en onderwijsinstellingen.

Serieuze Windows-concurrent
Het is verrassend dat een grote pc-bouwer als HP besluit om in zee te gaan met Chrome OS. Het is een nieuw teken aan de wand dat Microsoft de grip begint kwijt te raken op de computermarkt. Apple knaagt al jaren aan zijn marktaandeel en nu lijkt het er met de Chromebooks een serieuze concurrent bij te krijgen.

Persbureau Bloomberg meldde zondag dat Acer tijdens de presentatie van zijn kwartaalresultaten pochtte dat zijn Chromebooks momenteel beter verkopen dan Windows 8-toestellen. De Aziatische fabrikant maakt moeilijke tijden door en de Chromebook zou een ideale melkkoe zijn om de voor dood verklaarde netboek te vervangen waar het ooit zo succesvol mee was.

Benelux nog niet enthousiast
In de Verenigde Staten gaan Chromebooks als zoete broodjes over de toonbank, maar in onze regio zijn de toestellen gevoelig minder populair. In België heeft zelfs nog nooit officieel een Chromebook in de winkels gestaan en ook in Nederland wil de verkoop nog niet erg aanslaan.

De laatste generatie van Samsung en Acer werd niet eens uitgeleverd aan Nederlandse webshops, al wil Acer daar dit jaar verandering in brengen.


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business