Belgacom opent groen datacenter

Belgacom heeft in Brussel een nieuw datacenter geopend. Door een speciaal wiel is er veel minder koeling en dus minder stroom nodig.

Belgacom opent groen datacenter

Het datacenter werd gedurende 17 maanden gebouwd en heeft een oppervlakte van 2.250 vierkante meter. Voor Belgacom is het een uitbreiding van 19 procent op de totale datacenterinfrastructuur.

Het tier 3 datacenter belooft een uptime van 99,99 procent. Dat komt neer op maximaal 50 minuten downtime per jaar. Maar het opmerkelijkste is hoe de koeling in het gebouw gebeurt. In plaats van de lucht te koelen op de klassieke manier wordt deze door een alluminium wiel met een honinggraatstructuur gejaagd. Zo wordt de warmte weggenomen.

Belgacom opent groen datacenter.

Dat Kyoto-wiel, zoals Belgacom het noemt, is een horizontaal wiel van zes meter doorsnede. Zo zijn er twee aanwezig om de warme luchtstroom om te zetten in koude lucht.


Het wiel waar de warme lucht doorheen wordt geblazen.

Het wiel kan de volledige koeling voor zijn rekening nemen zo lang de buitentemperatuur lager ligt dan 18°C. Daarboven moet klassieke koeling bijspringen. Met het Belgisch weer betekent dit dat het datacenter zo’n 300 dagen per jaar enkel op het alluminium wiel kan gekoeld worden.

“We zullen hiermee op stroomvlak zestig procent minder verbruiken”, zegt Frank Foulon van Belgacom.

Alles in eigen handen
Met zijn nieuw datacenter biedt Belgacom carriër neutrale diensten aan. Of er klanten klaar staan om hun intrek te nemen in het center is niet bekend, maar ‘er zijn projecten’ klinkt het.

Op de vraag of het niet goedkoper was om een datacenter elders in Europa te plaatsen, waar het koeler is of de kosten lager liggen, zegt Belgacom dat het graag alle componenten onder controle heeft. Bovendien zijn er veel bedrijven die hun data graag in België houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business