Nieuws

HTC 8S: Kleine ambassadeur voor Windows Phone 8

Voordelen
Geen dertien-in-een-dozijn telefoon
Ligt prettig in de hand
Goede prestaties
Batterij houdt het lang uit
Nadelen
Geen NFC
Apps alleen te installeren op intern geheugen
Camera aan voorzijde toestel ontbreekt
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?

HTC levert met de betaalbare Windows Phone 8S een puik visitekaartje af voor Microsofts mobiele besturingssysteem. Maar is het genoeg om de 8S als volgende telefoon te overwegen?

Nadat we de afgelopen maanden ruim aandacht hebben besteed aan de grote kanonnen van Windows Phone 8, zoals de Nokia Lumia 920 en de HTC 8X, is het hoog tijd om ook de kleintjes aan het woord te laten.

Want Microsoft wil in alle prijssegmenten goed voor de dag komen, als het tenminste een kans wil maken tegenover het legioen Android-toestellen dat het grootste deel van de smartphonemarkt beheerst.

En de HTC 8S is voorlopig het enige Windows Phone 8-model voor een meer schappelijk bedrag dat het nieuwe besturingssysteem te bieden heeft. De Nokia Lumia 620 is weliswaar iets goedkoper, maar zal pas ergens in maart op de markt komen.

Zoals je in de foto hieronder kunt zien, is de HTC 8S het trotse kleine broertje van de HTC 8X. Nokia genoot altijd een voorkeursstatus genoot bij MIcrosoft, tot de softwaremaker besloot om om de 8X uit te roepen tot de belichaming van Windows Phone 8.


Belichaming van WP8
De strakke lijnen en het slanke voorkomen van de HTC 8X doen het hoekige besturingssysteem eer aan. We zijn dus erg blij om te zien dat HTC er bij de productie van de HTC 8S niet de kantjes ervan af heeft gelopen.

Want in veel opzichten is de HTC 8S een light-versie van de HTC 8X. Dus dezelfde strakke lijnen, de geronde achterkant die zo heerlijk in de hand ligt en een verrassend goed scherm waar alleen met de beste wil pixelvorming op te onderscheiden is. Ook de fysieke cameraknop die is voorzien bij de 8X vind je ook terug op het budgetmodel.

Gekleurde sik
Toch heeft de HTC 8S een heel eigen karakter, met zijn opvallend gekleurde ‘sik’ aan de onderzijde. Voorop zitten oplichtende menutoetsen. Draai je de de 8S om, blijkt het onderstuk ook de SIM-kaart en microSD-geheugenkaartslot te verbergen onder een solide ontworpen klepje.


Dat uitbreidbare geheugen ga je nodig hebben, want de HTC 8S heeft maar 4 GB interne opslag beschikbaar. En aangezien het besturingssysteem een flinke hap opeist, schiet er maar 1,1 GB opslagruimte over.

Dit probleem kennen we ook bij Microsofts Surface RT-tablet, waarbij Windows RT liefst de helft van de beschikbare opslag inneemt.

Opslagproblemen
Maar zelfs als je opslag uitbreidt met een geheugenkaartje, laat het toestel je niet toe om apps te bewaren op het verwisselbare geheugen. Teleurstellend, vooral omdat Microsoft zo’n promotie maakt met zijn Xbox Live-dienst. 

De meeste gamers die hun smartphone gebruiken voor spellen, zullen voorlopig nog bij Android en iPhone blijven, omdat het aanbod op deze platforms simpelweg vele malen groter is.

We willen de HTC 8S niet te veel op de kop zitten voor dit vergrijp, vooral ook omdat de meeste gebruikers prima uit de voeten zullen kunnen met dit budgettoestel.

Want de HTC 8S is uitgerust met een 1 GHz Snapdragon S4 dualcoreprocessor van Qualcomm en 512 MB RAM-geheugen. Daar zou je geen genoegen mee nemen bij een topmodel met groot scherm, maar de 8S, met zijn kleinere scherm, heeft niet meer nodig om vlot te kunnen werken.

Hoewel dit geen geoliede machine is die als een bliksemstraal door applicaties schiet, kon ik deze telefoon nauwelijks op haperingen of crashes betrappen.

Dat heeft deels te maken met Windows Phone 8: het is een besturingssysteem dat zelden last lijkt te hebben van vertragingen en crashes die we zo gewend waren van oudere versies van Android. Aan de andere kant kun je geen andere softwareschillen installeren bij WP8.

Een ander punt waar Windows Phone 8 excelleert, is energiebeheer. De HTC 8S is voorzien van 1.700 mAh-batterij, die het bij normaal gebruik met gemak meer dan een dag uithield.

Levendige plaatjes
Wat betreft de camera krijg je waar voor je geld. Dat betekent: een makkelijk bedienbare 5 Megapixel-camera die je via de sluiterknop aan de zijkant van het toestel bedient.

Je kunt daarnaast handmatig scherpstellen door met je vinger op het scherm te tikken. De 8S probeert vervolgens het geslecteerde deel van de foto op de voorgrond te stellen en drukt voor je af.

Dat levert plaatjes met heldere kleuren op, zolang je tenminste ideale lichtomstandigheden hebt. Is dat niet het geval krijg je al snel te maken met beeldruis en wazige foto’s. 

Kortom: als je het de 8S niet al te moeilijk maakt, kun je levendige foto’s maken, die je verder kunt verbeteren met de ingebouwde filters. Verwacht er alleen geen wonderen van.

We vinden het trouwens jammer dat  er geen camera aan de voorzijde van de 8S zit. Videogesprekken via Skype kun je dus vergeten.


Zoals we al eerder zeiden, is deze HTC 8S een ambassadeur voor Windows Phone 8, die mensen met een kleiner budget moet weglokken van Android. Maar het is niet de enige in deze categorie: Nokia komt binnenkort op de proppen met de Lumia 620.

En hoewel HTC een goed ontworpen product neerzet met ondersteuning voor Beats Audio en enkele bonusapps, wordt het op dat gebied afgetroefd door Nokia met zijn sterke gratis navigatie en eigen muziek dienst. Bij HTC ben je afhankelijk van het, in mijn ogen, minder gebruiksvriendelijke Bing Maps.

Aan de andere kant: het is nog lang niet zo zeker dat de Lumia 620 daadwerkelijk beter is dan de HTC 8S. Want laten we wel wezen: dit is een blikvanger met een mooie scherm en een goed gevulde batterij, die je in huis kunt halen voor een schappelijke prijs. 

Androidappbatterijbudgetdesigngoedkoophtchtc 8shtc 8xmobielrecensiereviewssmartphonewindows phonewindows phone 8

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen