Nieuws

Goedkope telefoons moeten slabakkend HTC rechtop houden

HTC-baas Peter Chou mag optimistisch zijn, maar de eerste resultaten van dit jaar zullen op niet veel gejuich van aandeelhouders kunnen rekenen.

Het Taiwanese HTC zegt dat het verwacht dat de winstmarges verder gaan afkalven door de toenemende concurrentie van bedrijven zoals Apple en Samsung. Goedkope telefoons moeten redding brengen.

HTC verwacht een omzetdaling van 17 procent in de drie maanden voor 31 maart, gebaseerd op de resultaten van het vierde kwartaal in 2012. Dat is slechter dan de analisten verwachten.

De smartphonemaker verwacht eerstekwartaalresultaten tussen 50 miljard Taiwanese dollar en 60 miljard (1,26 miljard euro en 1,51 miljard euro). Volgens Reuters is dat getal lager dan de 62,77 miljard Taiwanese dollar die analisten verwachtten. HTC voorspelt voor Q1 ook een winstmarge tussen 21 en 23 procent tegenover 23 procent van Q4 in 2012.

Goedkope smartphones

Als antwoord op deze resultaten kondigt HTC aan dat het goedkope smartphones gaat maken die minder toeters en bellen bevatten. Dat is opmerkelijk, want het bedrijf heeft zich altijd heel bewust afgehouden van die goedkope telefoons omdat de concurrentie daar nog moordender is en de winsten per toestel nog kleiner.

Op dit ogenblik is het goedkoopste toestel van HTC te koop in China aan 1.999 yuan, of 238 euro. Het laagste dat ze willen gaan is 1.000 yuan in China, zo’n 119 euro. Of die goedkope toestellen ook naar Europa komen, is niet duidelijk.

Ingehaald op smartphonemarkt

Het bedrijf uit Taoyuan kent toenemende concurrentie van rivalen zoals Apple en Samsung, maar ook van opkomende bedrijven die goedkope smartphones maken. In een interview met de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal geeft topman Peter Chou toe dat het bedrijf pover presteerde in 2012, maar hij was optimistisch dat dit jaar beter zou worden.

Chou zei dat de concurrentie te sterk was voor HTC (wat te zien is aan de winstdaling van 79 procent op jaarbasis), maar 2013 zou “niet al te slecht worden”.

Volgens marktonderzoeker IDC is HTC zijn positie in de top vijf smartphonemakers kwijtgespeeld nadat de leveringen daalden met 25 procent in het afgelopen jaar. In Q4 wordt verwacht dat HTC  maar 4,3 procent marktaandeel haalt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business