Nieuws

Klantendienstrobot Nina leert Nederlands

Nina, een spraakherkenningsdienst voor mobiele apps en diensten, krijgt ondersteuning voor 38 talen, waaronder Nederlands, Frans en Duits.

Nuance, het bedrijf achter spraaksoftware Dragon Naturally Speaking, introduceerde de Nuance Interactive Natural Assistant (Nina) vorig jaar als een variant van Apples Siri, die speciaal is bedoeld om te integreren in mobiele apps voor iOS en Android. 

Praktisch gezien betekent dit dat je alleen met het geluid van je stem betalingen kunt uitvoeren met internetbankieren of een reis kunt boeken bij een vliegvaartmaatschappij. Hieronder zie je Nina in actie bij het uitvoeren van creditcardbetalingen.

[related_article id=”161563″]


Stem als wachtwoord
Nina zou ook komaf moeten maken met de lastige loginprocedure die veel online diensten op dit moment hebben. Via zogenoemde stembiometrie kunnen klanten worden herkend aan hun eigen unieke stemgeluid.

“Als mensen naar een klantendienst bellen, kan het soms tot zes minuten duren voor een medewerker een klant heeft geïdentificeerd. Via Nina kunnen we die tijd terugbrengen naar 30 tot 40 seconden”, zegt Robert Weideman, hoofd enterprise bij het Amerikaanse bedrijf.

“We denken dat het juiste moment daar is voor virtuele assistenten. Mensen raken dankzij oplossingen als Google Now en Apple Siri steeds meer gewend aan het praten met computers. En nu willen steeds meer grote bedrijven ook een spraakassistent in hun eigen apps”, aldus Weideman.

In je eigen woorden
Wie in het verleden wel eens te maken heeft gehad met stemcomputers, weet dat de ‘virtuele assistenten’ alleen aanslaan op specifieke woorden en zinnen. Nuance heeft daarom ‘natuurlijk taalbegrip’ geperfectioneerd, een discipline binnenin de kunstmatige intelligentie waarbij computers spraak analyseren en interpreteren.

Dankzij deze techniek kunnen mensen bijvoorbeeld in hun eigen woorden door de menu’s heen gaan en opdrachten uitvoeren als ze Nina gebruiken.


Het zal nog een tijdje duren voor Nina je gesprekspartner wordt bij je lokale bank of vliegvaartmaatschappij. Hoewel Nuance de taaluitbreiding officieel heeft aangekondigd, zal het nog even duren voor de Nederlandstalige ondersteuning ook daadwerkelijk een feit is.

Bovendien is het nog wachten op de eerste Nederlandstalige bank of verzekeraar die Nina in dienst neemt. Nuance maakte wel al zijn eerste klant bekend. USAA, een verzekeraar en vermogensbeheerder die mikt op Amerikaans legerpersoneel en hun gezinnen, zal in het voorjaar van 2013 zijn mobiele apps een Nina-update geven.

Zou het je ongemakkelijk maken als je voortaan te maken krijgt met een slimme sprekende computer in de plaats van een baliemedewerkster aan de andere kant van de lijn?

Laat het ons weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business