Nieuws

Duurste Linux-laptop ooit arriveert in België

Dell brengt een ultrabook voor ontwikkelaars uit op de Belgische markt die draait op Ubuntu. De bijzondere ‘Project Sputnik’-machine is een krachtpatser, maar kost tenminste 1.100 euro.

De Amerikaanse fabrikant kwam vorig jaar met het idee op de proppen een laptop uit te brengen die op maat is gemaakt voor ontwikkelaars van clouddiensten en webapplicaties. ‘Project Sputnik’ moest hen in staat te stellen om in een Linux-omgeving ‘microclouds’ te simuleren op een laptop, die ze daarna probleemloos in de cloud kunnen uitzetten.

Een straffe bewering, maar Dell heeft zijn paradepaardje XPS 13 ingezet om de klus te klaren. De XPS 13 Developer Edition draait op Ubuntu 12.04 LTS en kwam vorig jaar uit in de Verenigde Staten.

[related_article id=”158662″]

Het lijkt de fabrikant ernst te zijn met ‘Project Sputnik’, want deze maand brengt Dell een verbeterde versie van de ultrabook uit op de Europese markt. Het wat tegenvallende scherm wordt vervangen door een Full HD-display en de Sputnik draait op een Intel Core i7-processor van de derde generatie.

Met 8 GB RAM-geheugen, een Intel HD graphics 4000-chip voor grafische verwerking en 256 GB SSD-opslag is de Dell-machine een droom voor ontwikkelaars. De ultrabook is uitgerust met Profile Tool en Cloud Launcher, twee Linux-projecten die het toestel boven de gemiddelde ‘notebook met Linux’ moeten uittillen. Met eerstgenoemde kun je de Sputnik gemakkelijk instellen om voor Android of JavaScript te ontwikkelen, terwijl het tweede bedoeld is voor de eerder genoemde cloudsimulatie.

Canonical, de ontwikkelaar van Ubuntu, is vanaf het begin betrokken geweest bij het Dell-project. Oprichter Mark Shuttleworth vertelde de pc-bouwer zelf wat hij graag zou zien in de ultieme Linux-ultrabook.

Voor al dat geweld betaal je wel de hoofdprijs: de basisconfiguratie van de XPS 13 Developer Edition kost 1.099 euro in de webwinkel van Dell.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business