Nieuws

Nieuwe Opera voor Android is zuinig met data

Opera heeft de eerste publieke bètaversie van haar nieuwe mobiele browser voor Android uitgebracht, en die brengt heel wat veranderingen met zich mee.

We kregen vorige week op het Mobile World Congress al een voorproefje van de vernieuwde Opera-browser voor Android en nu is er ook een bètaversie voor het grote publiek beschikbaar.

De nieuwe browser brengt heel wat veranderingen met zich mee, te beginnen met een geheel nieuwe motor. Opera heeft de eigen Presto-engine vervangen door een Webkit-engine, die ook de basis vormt van Chrome en Safari. Dat moet zorgen voor een betere compatibiliteit met websites die in hun code gebruik maken van Webkit.

Daarnaast heeft Opera voor Android ook een volledig nieuw uiterlijk en enkele nieuwe functionaliteiten gekregen. Zo werd de adres- en zoekbalk samengevoegd tot één balk. Dat is niets nieuw – Chrome heeft het al langer – maar is wel erg handig.

[related_article id=”161563″]

Als je de browser opent, kom je terecht op de snelkiezer. Die verzamelt je favoriete websites en laat toe om ze naar wens te ordenen en groeperen. Veeg je naar links dan krijg je toegang tot je geschiedenis, veeg je naar rechts dan kom je op ‘Ontdekken’ terecht. Die laatste pagina biedt een nieuwsfeed met recente artikelen die je kan filteren op thema en land.

Verder zit er een degelijke downloadmanager ingebakken en kan je pagina"s bewaren voor offline gebruik. Ook de mogelijkheid om meerdere tabbladen te openen en  "private browsing" ontbreken niet.

Maar wat de browser pas echt interessant maakt, is de “Off-road”-functie. Als die actief is, worden webpagina"s eerst ingelezen op een proxy-server, die vervolgens een gecomprimeerde versie naar je browser stuurt. Daardoor laden de pagina’s niet alleen sneller, maar verbruiken ze ook (tot 80 procent!) minder data. Ideaal voor een trage verbinding of wanneer je op 3G surft.

Je kan de bètaversie van Opera voor Android gratis downloaden in de Google Play Store. Een finale versie staat voor het tweede kwartaal van dit jaar gepland, een iOS-versie volgt kort daarna.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business