Nieuws

Mozilla: geen plannen voor terugkeer Firefox naar iPhone

Mozilla brengt geen Firefox-versie voor iOS uit zolang Apple zijn onvriendelijke houding tegenover browsermakers van buitenaf niet verandert.

Dit zei de nonprofitorganisatie tijdens een paneldiscussie op South bij Southwest Interactive (SXSW), een techconferentie in het Amerikaanse Texas. Jay Sullivan, de vicepresident productontwikkeling bij
Mozilla zegt dat het op dit moment niet de Firefox-browser naar iPhones en iPads kan brengen die het zijn gebruikers wil bieden.

Mozilla baseert zijn beslissing op Apples weigering om browsers toe te laten in zijn appwinkel die zijn gebaseerd op een andere rendering engine. Browsermakers zijn verplicht om Apples UIWebView te gebruiken voor het weergeven voor pagina’s.

[related_article id=”161563″]

Omdat Apple een zelf ontwikkelde motor voor JavaScript-verwerking gebruikt, Nitro, en die niet openstelt voor anderen, heeft Safari op iOS een snelheidsvoorsprong die zelfs Google Chrome niet kan bijbenen. Zolang Mozilla zijn eigen rendering engine IonMonkey niet mag meenemen naar iOS blijft het liever weg, aldus Sullivan. Bovendien laat Apple niet toe om Safari te vervangen als standaardbrowser.

Riskante opstelling
Mozilla’s besluit om voorlopig geen browser te maken voor iOS is riskant. Apple heeft op de mobiele markt met zijn Safari-browser momenteel een marktaandeel van 55 procent, blijkt uit cijfers van NetMarketShare. Mobiel Firefox, daarentegen komt momenteel niet eens aan de 1 procent.

En hoewel het met Firefox OS mogelijk een besturingssysteem in huis heeft dat zijn marktaandeel kan vermenigvuldigen op goedkope toestellen, duurt het nog een flinke tijd voor het op de markt zal arriveren.


SXSW-paneldiscussie met v.l.n.r: Mike Taylor (Opera), Jay Sullivan (Mozilla), David Dehghan (Dolphin)

Met handen en voeten gebonden
Andere mobiele browsermakers, zo bleek tijdens de paneldiscussie, kiezen er liever voor om aanwezig te zijn op iOS in de naam van de vooruitgang voor mobiele webontwikkeling. “Concurrentie is doorslaggevend voor onze overleving”, zei productchef David Dehgahn op SXSW.

Hoewel Mozilla voorlopig wegblijft van iOS, deelt het de mening van Opera (ook aanwezig tijdens de paneldiscussie) dat het essentieel is voor de vooruitgang van het web om de consument meer keuze te geven in de browsersectie.

iOS is niet het enige platform waar Mozilla te maken heeft met beperkte toegang tot het besturingssysteem. Ook op Windows RT heeft Firefox niet dezelfde toegangsrechten als Internet Explorer 10, de vaste browser op Windows 8 light. Mozilla heeft daar al eens eerder zijn beklag over gedaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business