Nieuws

Androidoprichter doet stapje opzij

Andy Rubin, de oprichter van Android, neemt na 10 jaar afscheid van het team achter het OS. Hij zal een andere rol binnen Google gaan vervullen.

Andy Rubin was diegene die in 2004 bij Google aanklopte met zijn idee voor een Open Source-besturingssysteem. We zijn nu bijna 10 jaar verder en dagelijks gebruiken bijna 750 miljoen mensen Android, en dat aantal groeit momenteel met 2 miljoen per dag.

In een korte blogpost op het officiële Google-blog maakte Google-directeur Larry Page bekend dat Andy Rubin, na bijna 10 jaar werken aan ‘zijn’ Android, een andere rol zal gaan vervullen bij Google. Zijn plaats wordt ingenomen door Sundar Pichai, die zijn werk voor Chrome en Apps zal gaan combineren met Android. Pichai is onder andere verantwoordelijk voor de groei die Chrome in de laatste vier jaar heeft doorgemaakt.

[related_article id=”158901″]

Wat Andy Rubin precies zal gaan doen binnen Google wordt in de blogpost niet precies benoemd. Er is wel een hint van Larry Page, want hij schrijft “Andy, more moonshots please!”. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat Andy Rubin gaat werken voor Google X Lab (of Google X), een soort denktank waarin men schijnbaar onoplosbare problemen probeert op te lossen. Dit wordt ook wel eens de Moonshot Factory genoemd.

Volgens The Next Web zal Google nog deze maand weer een bijzonder project lanceren, mogelijk heeft Rubin daar iets mee te maken. Uit Google X zijn onder meer al de zelfrijdende Google-auto en Project Glass voortgekomen. Ook de verbeterde nauwkeurigheid van plaatsbepaling in gebouwen komt van Google X.

Aanwijzing?

Misschien moeten we er helemaal niks achter zoeken, maar is het toevallig dat Android vanaf nu onder dezelfde baas valt als Chrome of zien we hier een aanwijzing dat de beide systemen dichter bij elkaar gaan komen? We hebben daar al verschillende aanwijzingen voor gezien. Zelf bij de lancering van Chrome OS liet Google weten dat het verwachtte dat de besturingssystemen op termijn samen zouden smelten.

Sundar Pichai is onder andere ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Chromebook Pixel, tijdens een interview kreeg hij de vraag of Google er wel goed aan doet om met Android en Chrome OS twee besturingssystemen te hebben. Pichai zei dat ‘ze tevreden zijn bij Google met twee invalshoeken”. We zullen het gaan zien, vermoedelijk al tijdens Google I/O op 15 mei.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business