Nieuws

Volgende Windows gaat Blue, Office gaat Gemini

Microsoft stapt voor de volgende generatie Windows-producten over op regelmatige updates, die vallen onder de noemer 'Blue'. Nu is bekend dat ook Office overstapt op eenzelfde regime, onder de noemer 'Gemini.'

ZDNet-collega Mary Jo Foley wist via bronnen in het bedrijf te weten te komen dat de bekende kantoorsuite in de komende twee jaar een aantal grote updates mag verwachten, waarvan de eerste zal gelijklopen met de eerste grote update voor Windows 8. Dit nieuwe updateschema draagt nu nog de codenaam ‘Blue’, maar het Office-team zal werken onder de codenaam ‘Gemini’.

Daarmee zal Office overstappen van een driejaarlijkse cyclus naar een nieuw updateschema, dat binnen veel kortere tijd grote updates zal opleveren voor de bekende kantoorprogramma’s. Office 365, het abonnementsmodel dat Microsoft begin dit jaar introduceerde, zal aan de basis komen te staan van deze ‘Geminimethode.’

De Office-divisie is dan niet meer een dochter zijn die alleen doosjes verkoopt met Office-installaties, maar meer een team dat apps en diensten bouwt voor verschillende platforms en die ook regelmatig bijwerkt.

[related_article id=”161452″]

Dat is al te zien aan de opbloeiende Office webapps en versies van chatclient Lync voor iPhone/iPad en Android. En ook de geruchtmakende Office-versie voor iPads, die nog altijd niet is opgedoken, zou een goed voorbeeld kunnen zijn van de nieuwe strategie.

Binnenkort volwaardige Office-apps?
Foley speculeert dat de kans groot is dat Gemini binnenkort versies van Office-programma’s zal opleveren die draaien in de Modern UI-omgeving van Windows. Nu zijn Word, Excel en consorten alleen nog toegankelijk in de desktopomgeving van Windows 8/RT, terwijl alleen OneNote en Lync al beschikbaar zijn in de Windows Store als app. Een van de grootste nadelen van deze versies is dat ze niet zijn geoptimaliseerd voor aanraakschermen.

Ze baseert dit op het bestaan van een apart team binnen de Office-divisie, die bekend staat als Modern Office Experience (MOX). Een van Foleys bronnen zei dat deze groep verantwoordelijk is voor het bouwen van een Office-versie die volledig draait in de Modern UI van Windows 8.

Verhuisproblemen
Eerst was het plan om ‘hybride’ apps te bouwen, feitelijk desktopprogramma’s die konden ‘deelnemen’ in de Modern UI-omgeving. Maar dit bleek technisch gezien te moeilijk, omdat de nieuwbakken Office-apps niet zouden voldoen aan de regels die Microsoft heeft gesteld aan Windows 8/RT-apps.

Het is nog lang niet zo zeker dat ook kopers van het ‘ouderwetse’ Office 2013, dat slechts installatie op een enkele pc toestaat, toegang zullen krijgen tot het nieuwe updateregime. Maar volgens Foley willen veel bedrijven juist minder, in plaats van meer, updates aan de kantoorsuite. Dat zou een verklaring kunnen zijn waarom Microsoft deels vast lijkt te houden aan het traditionele servicepackmodel.

De eerste tekenen van Gemini zijn al te zien in de manier waarop Microsoft bepaalde onderdelen van zijn kantoorpakket bijwerkt. Exchange Online, SharePoint Online en Lync Online. Deze versies krijgen  elk kwartaal, of vaker, verbeteringen en nieuwe functies.

Een woordvoerder van Microsoft Office wilde geen direct commentaar geven op ‘Gemini’, maar zei wel: “We verbeteren Office 365 voortdurend, dus het idee van een ‘volgende versie’ is gedateerd. Na dit te hebben gezegd, hebben we geen informatie te delen over de volgende updates van Office.”
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business