Nieuws

HP lanceert eerste Moonshot-servers met Intel Atom

HP heef haar eerste compacte en energiezuinige Moonshot-servers gelanceerd, die draaien op een Intel Atom-systeem.

Hewlett-Packard heeft haar eerste compacte en energiezuinige Moonshot-servers gelanceerd. De eerste modellen draaien op een Intel Atom-systeem, maar er zullen in de toekomst ook ARM-versies uitkomen.

De grote datacenters bereiken stilaan hun limiet. Verdere groei wordt in de weg gestaan door de beperkingen van de traditionele infrastructuren. Met de Moonshot-servers wil HP een eerste stap zetten om deze beperkingen aan te pakken.

“Met 10 miljard verbonden toestellen hebben we stilaan een punt bereikt waarop de vereisten voor ruimte, energie en kosten van de traditionele technologie niet langer houdbaar zijn,” zegt Meg Whitman, CEO van HP. ”HP Moonshot is het begin van een nieuwe vorm van IT, die de infrastructuur zal veranderen en de fundering legt voor de volgende 20 miljard toestellen.”

HP beweert dat het recent voorgestelde Moonshot-systeem 89 procent minder energie verbruikt, 80 procent minder ruimte in beslag neemt en 77 procent minder kost in vergelijking met traditionele servers.

Moonshot is ontwikkeld om de uitdagingen aan te gaan die social, cloud, mobile en big data met zich meebrengen. De chips in de Moonshot-servers worden ook vaak in smartphones en tablets gebruikt, waardoor de servers minder energie verbruiken en minder kosten.

Het pas aangekondigde Moonshot-systeem bestaat uit de HP Moonshot 1500 behuizing die zorgt voor energie en koeling, en plaats biedt voor 45  HP ProLiant Moonshot servers. Die draaien op dualcore Intel Atom S1200-processoren met een kloksnelhied van 2GHz en beschikken over 8GB RAM-geheugen.

Maximaal kunnen er 1.800 servers in een rack worden geplaatst. Dat zou ongeveer neerkomen op een achtste van de ruimte die traditionele servers in beslag nemen.

HP heeft ook een roadmap bekendgemaakt voor toekomstige ProLiant Moonshot servers die zullen draaien op processoren van bedrijven als AMD, AppliedMicro, Calxeda, Intel en Texas Instruments. Die nieuwe servers zouden klanten moeten toelaten om meer gespecialiseerde systemen te bouwen.

Het Moonshot-systeem met Atom-chips is onmiddellijk beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada en zal begin volgende maand ook in Europa, Azië en Latijns-Amerika te verkrijgen zijn. Prijzen beginnen vanaf 61.875 dollar voor de behuizing, 45 HP ProLiant Moonshot-servers en een geïntegreerde switch.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business