Nieuws

Nieuwe antitrustklacht Google bij EU om Android

De Europese Commissie onderzoekt of Google zijn concurrenten oneerlijk benadeelt via de dominantie van zijn mobiele besturingssysteem.

De EU startte het onderzoek nadat een gelegenheidscoaltie van techbedrijven een klacht indiende over Android. Fairsearch Europe, dat als leden onder meer Nokia, Microsoft en Oracle kent, zegt dat Google Android gebruikt “op een misleidende manier die voordelen inbouwt voor vitale Google-apps in 70 procent van alle verscheepte smartphones van dit moment”, zo meldt de advocaat van de groep tegen de New York Times.

Eurocommissaris Joaquin Almunia bevestigt tegenover de krant dat een apart onderzoek loopt naar mogelijk machtsmisbruik in Android, maar wil verder geen mededelingen doen.

“Google stelt regels op in hun voordeel die het mobiele ecosysteem bepalen, voor appontwikkelaars, toestelbouwers, mobiele betalingsdiensten, telecombedrijven en, natuurlijk, adverteerders”, schreef Fairsearch vorige maand in een blogpost.

[related_article id=”161452″]

“Googles aanstormende mobiele monopolie heeft het vermogen om de ervaring te beïnvloeden van de mobiele internetervaring voor consumenten, en dat is niet vanzelfsprekend een verbetering”, aldus de groep.

Google reageert op de klacht met de medeling dat het zijn medewerking verleent aan het onderzoek. “We gaan door met het samenwerken met de Europese Commissie”, zei een vertegenwoordiger van de zoekmachine.

Het is niet de eerste keer dat de Europese Commissie een onderzoek instelt naar gedrag van Google dat antitrustwetgeving zou schenden. Eerder kreeg het al voor de voeten dat het zijn eigen diensten voortrekt in de weergave van zoekresultaten.

Ook in de Verenigde Staten en India lopen antitrustonderzoeken tegen het bedrijf uit Mountain View.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business