De Obama-administratie heeft een waarschuwing naar het parlement gestuurd dat de huidige versie van cyberveiligheidswet CISPA niet door de president zal ondertekend worden.

Witte Huis gaat agressieve cyberveiligheidswet tegenhouden

Op 17 of 18 april wordt er in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gestemd over de Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA). Het Witte huis heeft een verklaring uitgestuurd dat het de wet zal tegenhouden.

CISPA zal private bedrijven toestaan om persoonlijke en gevoelige gebruikersgegevens van burgers als ‘bedreigingsinformatie’ te behandelen en om die info te delen met elkaar en met de Amerikaanse overheid. Dat alles zonder gerechtelijk bevel.

Zelfs privacyverklaringen zouden geen effect hebben op de regel. Daarvdoor zou het voor bedrijven als Google, Facebook, Twitter en Microsoft zelfs onmogelijk zijn om aan gebruikers te beloven dat hun privacy gegarandeerd is.

 

De administratie van Obama herhaalt een eerder standpunt toen CISPA al eens door het Huis van Afgevaardigden geraakt is, maar strandde in de Senaat.

Het Witte Huis drukt op jet belang om ‘voorzichtig de privacy en burgerlijke vrijheden te bewaken’. Ze geloven niet dat de wet ver genoeg gaat in de bescherming van de privacy van de burger.

Een passage uit de brief:

The administration recognizes and appreciates that the House Permanent Select Committee on Intelligence (HPSCI) adopted several amendments to H.R. 624 in an effort to incorporate the administration"s important substantive concerns.

However, the administration still seeks additional improvements, and if the Bill, as currently crafted, were presented to the president, his senior advisors would recommend that he veto the Bill.

De volledige tekst van de brief kan je hier nalezen.