Nieuws

Asus heeft opvolgers van de netbook op het oog

De Taiwanese computerbouwer belooft dat het in de tweede helft van dit jaar een eigen Chromebook zal uitbrengen en zegt ook interesse in te hebben in goedkope Windows 8-tablets.

Volgens techpublicatie PC World zei topman Jerry Shen tijdens de presentatie van de laatste kwartaalcijfers dat Chromebooks volgend jaar kan uitgroeien tot een interessant alternatief, zij het niet voor consumenten.

Ook aan de Chromebook
“Chromebook is goed, niet voor de consumenten, maar het is wel goed aan de kant van onderwijs en regeringen, en enigszins aan commerciële zijde”, zei hij.

Asus treedt toe tot een aanzwellende groep toestelbouwers die een Chromebook in het assortiment hebben, waaronder Samsung, Acer, Lenovo en Hewlett-Packard.

Google werkt intussen hard aan de volwassenheid van het platform, met onder meer de introductie van ‘offline webapps’ en een eigen startmenu.

[related_article id=”152275″]

Tegen de Wall Street Journal zei Shen ook dat Asus in kleinere, betaalbare Windows-tablets een andere groeimarkt ziet. Omdat Microsoft onlangs de vereisten voor het maken van toestellen met Windows 8/RT versoepelde, opent dat de deuren voor toestellen met een kleiner schermformaat, van 7 of 8 inch.

Maar het Taiwanese bedrijf heeft nog meer potjes op het vuur, zo blijkt uit een artikel van Focus Taiwan. Shen zegt hier dat Asus van plan is om een goedkope tieninchversie uit te brengen van de Asus Transformer Book, een hybride notebook die draait op Windows 8.

Een goedkope uitvoering van deze Asus Transformer Book is een mogelijke opvolger van de netbook.

Opvolger van de netbook
“Het tieninchmodel zal een goede vervanger zijn voor Eee PC’s”, zei Shen tegen investeerders, waarmee hij doelt op zijn tot voor kort bijzonder populaire lijn van goedkope Windows-laptopjes met een schermformaat van 10 of 11 inch, beter bekend als de netbook.

Asus gelooft dat de vraag naar touchscreenlaptops met een klein schermformaat dit jaar goed zullen zijn voor dertig tot veertig procent van het totaal aantal verkochte toestellen van dit type. De kans is echter klein dat de onderneming al zijn kaarten zet op een goedkope Windowslaptop.

In een worstelende pc-markt liet het bedrijf namelijk veelbelovende resultaten zien, met een nettowinst die in een jaar tijd is gegroeid met 21 procent en een omzetstijging van 16 procent. Dat heeft het vooral te danken aan de succesvolle verkoop van zijn Androidtablets, waarvan het er in het afgelopen financiële jaar 3 miljoen exemplaren verkocht.

Asus heeft de opvolger van de netbook dus al in de coulissen, of die nu draait op Windows 8, Android of Chrome OS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business