Nieuws

Android verplettert Apple en Microsoft

In vijf en een half jaar heeft Android de mobiele markt helemaal voor zich gewonnen. Het besturingssysteem laat zelfs Apple en Microsoft achter zich. Hoe lang zou het nog duren vooraleer Android ook op pc's draait?

Vijf en een half jaar geleden zag Android het levenslicht. Vandaag domineert het de mobiele markt. Althans in het eerste kwartaal van 2013, volgens een nieuw rapport van onderzoeksbureau Canalys.

De markt van smartphones, tablets en notebooks groeide tot 308,7 miljoen verkochte exemplaren. Dat is een stijging van 37,4% ten opzichte van vorig jaar. De grootste winst is voor Android.

[related_article id=”158256″]

Tijdens het afgelopen kwartaal was Android goed voor 59,5% van de verkochte smart devices. Apple had 19,3% marktaandeel en Microsoft was goed voor 18,1%.

De groei is voornamelijk te danken aan de verkoop van tablets. Ten opzichte van vorig jaar is de wereldwijde verkoop van tablets gestegen met 106,1% of 41,9 miljoen exemplaren. Alhoewel Apple de absolute marktleider is met 46,4% blijkt zelfs de iPad niet bestand te zijn tegen Android. De iPad verloor voor het derde kwartaal op rij wat marktaandeel.

Terwijl sommige analisten denken dat Android zal crashen, ziet het er nog niet naar uit dat het besturingssysteem snel zal falen. Android heeft nu 1,5 miljoen activaties van nieuwe apparaten per dag of zo’n 45 miljoen per maand. De enige zwakte is dat er één fabrikant – Samsung – het Android-landschap domineert.

Gezien het succes van Android in de mobiele markt, kunnen we ons afvragen hoe lang het nog zal duren vooraleer het besturingssysteem ook op onze pc’s zal draaien en gaat concurreren met Windows en Mac OS X. Aangezien heel wat consumenten en bedrijven Android omarmd hebben op hun smartphones en tablets lijkt het logisch dat er ook besturingssystemen op notebooks, convertibles en hybride systemen volgen. Goedkope systemen (rond  200 dollar) zouden nieuw leven kunnen blazen in de stagnerende pc-markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business