Nieuws

Google-oprichter wil je doktersrapporten zien

Larry Page, mede-oprichter van Google, heeft openlijk gesproken over zijn gezondheidsproblemen aan de stembanden en hij vindt dat iedereen eenzelfde openheid aan de dag moet leggen. Google moet volgens hem het recht krijgen in je medische dossiers te snuffelen.

Larry Page, mede-oprichter van Google, heeft openlijk gesproken over zijn gezondheidsproblemen aan de stembanden en hij vindt dat iedereen eenzelfde openheid aan de dag moet leggen. Google moet volgens hem het recht krijgen in je medische dossiers te snuffelen, al was het maar in een testomgeving.

Larry Page, mede-oprichter van Google, vindt dat we allemaal wat opener kunnen zijn over onze gezondheid. “Je bent erg bezorgd dat je geen ziekteverzekering meer kan krijgen. Dat houdt geen steek, dus misschien moeten we de regels rond verzekering veranderen zodat ze wel mensen moeten verzekeren”, zegt hij.

[related_article id=”158578″]

Die uitleg klopt misschien wel in de Verenigde Staten, maar bij ons is iedereen sowieso verzekerd en toch zetten we onze medische dossiers niet online. Misschien is gezondheidsinformatie echt gewoon te gevoelig om die zomaar te grabbel te gooien. Zelfs in onze moderne tijden kan je met een ziekte nog steeds je job of je vrienden verliezen.

Strenge wetten
Page heeft op de conferentie Google I/O zijn frustratie geuit over de privacyregels waarmee Google rekening moet houden. De wettelijke beperkingen hebben ervoor gezorgd dat de dienst Google Health is opgedoekt.

“We hebben geen ruimte ingebouwd om experimenten toe te laten. Er zijn veel dingen, opwindende dingen die je kan doen, maar die niet mogen voor de wet of door regulering. En dat houdt geen steek, want we willen niet dat onze wereld te snel verandert”, zegt hij. “Ik denk dat we als technologieliefhebber een plaats moeten hebben om nieuwe dingen uit te proberen en om uit te zoeken wat het effect is op de samenleving zonder het in de echte wereld te moeten ontplooien.”

Of Page met die uitspraken ook de mening van Google vertolkt, is niet duidelijk. Op vragen van de computersite IT World heeft het bedrijf geen commentaar gegeven over de intenties van het bedrijf hierover.

Stemproblemen
Larry Page is zelf heel open geweest over zijn gezondheidsproblemen. “Ik heb gisteren nog mijn stemproblemen toegelicht en ik heb zoveel meelevende mails en adviezen gekregen van mensen”, zei hij in de vraag- en antwoordsessie die hij hield op Google I/O. De reacties hebben hem anders doen denken over hoe privé zijn medische info moet zijn.

“In mijn geval heb ik het gevoel dat ik het eerder had moeten doen en ik ben niet zeker of dat ook zo is voor de meeste mensen. Dus ik vraag me af waarom mensen zo gebrand zijn om hun medische geschiedenis zo privé te houden.”

Wat vind jij? Moet medische info openbaar zijn? Of vrees je dat je dan geen job meer vindt, dat je vrienden verliest of nooit meer aan een lief geraakt? En wat vind je van de meningen van de baas van de zoekmachine waar je bij het minste kuchje al je symptomen opzoekt? Laat het weten in de commentaren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business