Nieuws

Vooruitblik Build 2013: Wedergeboorte van alles Windows

Over een week start Build 2013, de ontwikkelaarsconferentie waar Microsoft zijn nieuwste producten aankondigt. We geven je een voorproefje van wat we verwachten te zien.

Op Build 2013, dat van start gaat  op 25 juni, zal Microsoft naar alle waarschijnlijkheid updates aankondigen voor de meeste van zijn softwareproducten. En dat zijn er nogal wat: Windows, Windows Azure, Office 365, Windows Phone, Xbox en Visual Studio.

Uiteraard zal de nadruk tijdens de conferentie liggen op de lancering van de publieke testversies van Windows 8.1 en Windows Server 2013 RC, die 26 juni beschikbaar zullen worden gemaakt. Maar er zijn ook belangrijke updates in de maak voor Windows Azure, zo laten bronnen binnen het bedrijf weten.

Microsoft houdt de lippen stijf op elkaar over wie de eerste twee conferentiedagen een keynotespeech zal geven, wat er aan bod zal komen in de sessies en hoeveel ontwikkelaars worden verwacht voor Microsofts conferentie. Build 2013 vindt overigens plaats in het Moscone Center in San Francisco, waar Apple onlangs tijdens WWDC de nieuwe versie van iOS toonde.

[related_article id="161452"]

Geheimzinnig
Toch was de Amerikaanse onderneming tijdens een telefoongesprek met onze collega’s van ZDNet.com bereid om een tipje van de sluier op te lichten.

Volgens Steve Guggenheimer, corporate vice president van Microsofts Developer en Platform Evangelisme Groep, zal Microsoft dit jaar twee specifieke doelpublieken willen aanspreken: de bestaande gemeenschap voor zakelijke/commerciële Win32-applicaties en de startupgemeenschap.

“We hebben behoefte aan een goed gesprek met die gemeenschap”, zei Guggenheim over de trouwe groep .Net ontwikkelaars, die zich verraden voelde toen Microsoft inzette op ontwikkeling met HTML/JavaScript.

“We hebben verzuimd om de .Net-ontwikkelaar te laten weten dat we ze niet zijn vergeten”, beaamde Guggenheim. “En we moeten ze dat vertellen.”

Bruggen bouwen
Guggenheimer wilde geen details geven over wat Microsoft wil aankondigen tijdens de show. Hij weigerde ook commentaar te geven toen hem gevraagd werd of Microsoft de aanwezigen een software development kit (SDK) zal geven voor Xbox One en/of Windows Phone Blue.

De platformevangelist wilde wel zeggen dat Microsoft meer details bekend zal maken over de voordelen die voortvloeien uit gedeelde code voor zijn belangrijkste producten.

“We gaan geen scherpe bochten maken. We zullen tonen hoe sterk de bruggen zijn tussen Microsofts verschillende productfamilies”, zei Guggenheimer. “We willen mensen tonen wat er mogelijk is door crossplatform te gaan.”

Kijken in de kristallen bol van Build
En dat is alles wat Microsoft wilde zeggen over de aankomende conferentie. Dat houdt ons niet tegen om voorspellingen te doen aan de hand van wat we al weten.

We weten al dat een eerste publieke preview van Visual Studio Blue, alias Visual Studio 2013, beschikbaar zou moeten zijn op Build 2013. We gaan ervan uit dat deze volgende versie zal mikken op het vereenvoudigen en verbeteren van de ontwikkeling voor Windows Store-apps (ook wel bekend als metro-apps), omdat Microsoft wil dat zijn ontwikkelaars dat soort programma’s maken.

We zijn benieuwd of het Bing AppEx-team (de groep die verantwoordelijk is voor enkele fraaie Windows 8-apps) ook een SDK beschikbaar zal stellen, zodat ontwikkelaars kunnen profiteren van deze basis.

Volgens een recente vacature binnen Microsoft is de onderneming bezig met het ontwikkelen van een framework voor Windows Phone-apps, dus we verwachten wel iets op dat front.

Windows 8.1 zal niet verrassen
Omdat Microsoft zelf al uitgebreid heeft gesproken over Windows 8.1 en er al heel wat vroege testversies zijn uitgelekt, verwachten we weinig nieuws te horen over de grote update van Windows 8.

Tijdens het weekend toonde Microsoft alvast de vernieuwde ervaring van de Windows Store, zodat sommigen alvast een kijkje kunnen nemen naar de nieuwe apps van Microsoft.

Het Windows Phone-team, dat afhankelijk is van de codebasis van Windows zelf, werkt nog altijd aan kleinere, incrementele updates van Windows Phone 8. Er staat een ‘GDR3’-testversie voor de herfst op het programma, ongeveer rond dezelfde tijd dat de definitieve versie van Windows 8.1 uit de doeken wordt gedaan.

Geen groot nieuws van het Windows Phone-front
Windows Phone Blue zou zes maanden na de lancering van Windows 8.1 RTM op het programma staan, dus de kans is klein dat Microsoft in het openbaar aankondigingen zal doen tijdens Build.

Microsoft werkt nog altijd hard om code te bouwen die te gebruiken is voor zijn productlijnen op telefoons, pc’s/tablets en spelconsoles. Dat betekent echter niet dat ontwikkelaars mogen verwachten dat ze volgende week aan de slag kunnen met gereedschap fsy ‘één keer schrijven, draaien op alle Windows-versies’ mogelijk maakt. Ook het samentrekken van de appwinkels voor de verschillende platforms staat hoogstwaarschijnlijk niet voor dit jaar op het programma.

Microsoft heeft getoond dat zijn nieuwe Xbox One in feite een sandwich is van drie besturingssystemen ineen. Het OS voor ‘gaming’ (dat zich bevindt in de ‘exclusieve partitie’) is bedoeld voor spellen van derde partijen die zijn goedgekeurd door Microsoft.

We verwachten echter dat Microsoft zal doorgaan met zijn certificatie van spellen die op Xbox Live mogen, waardoor de kans op een ‘publieke’ SDK in 2013 uiterst klein wordt. Als Microsoft al een appwinkel maakt op Xbox One voor onafhankelijke ontwikkelaars, zal die zijn deuren op zijn vroegst volgend jaar openen.
Games voor meerdere platforms

We denken wel dat SDK’s van derde partijen, zoals MonoGame, Xamarin en PhoneGap hun opwachting zullen maken op Build, gezien Microsofts plannen rondom games die over de platforms heen leven.

Windows Azure Websites, het hostingplatform voor webapplicaties en websites die zijn gebouwd met verschillende codetalen en stacks (waaronder enkele exemplaren die niet van Microsoft komen en opensource zijn) zal naar verwachting uit de testfase komen en kan voor vuurwerk zorgen tijdens de conferentie.

Er is altijd de mogelijkheid dat Microsoft ons verrast, maar dit is wat we verwachten van Build 2013.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business