Nieuws

‘Stille’ ontslagen veroorzaken onrust op werkvloer IBM

Met het einde van het tweede financiële kwartaal in zicht vrezen IBM'ers over de hele wereld voor hun baan, nu Big Blue zich meer op de cloud richt en traditionele divisies onderweg sneuvelen.

De werknemers van het Amerikaanse IT-bedrijf vrezen vooral voor zogenoemde ‘resource actions’, ofwel capaciteitsingrepen. Dit is een een eufemisme dat IBM traditioneel gebruikt om met stille trom het hele jaar door kleine aantallen werknemers te ontslaan.

Sinds IBM een teleurstellend eerste financiële kwartaal bekend maakte, wil het bedrijf zijn winstmarges vergroten en zijn winstdoelen zeker stellen. Het kondigde daarom in april een grondige reorganisatie aan, die naar verluidt duizenden banen doorheen de hele organisatie zal doen verdwijnen, zo schreef persbureau Bloomberg vorige week.

Onzekerheid regeert
De Amerikaanse vakbond Communications Workers of America heeft deze maand al 3.000 ontslagen geteld en houdt bij welke afdelingen het zwaarst zijn getroffen. Het probleem is echter, dat niemand weet exact hoeveel werknemers hun ontslagbrief zullen krijgen. Het zouden er 6.000 kunnen zijn, maar een verdubbeling van dat aantal is niet uitgesloten.

IBM wil met de reorganisatie vooral af van divisies die niet winstgevend meer zijn of weinig belofte opleveren voor de toekomst. Vlak na de presentatie van zijn laatste kwartaalresultaten werd bekend dat Lenovo geïnteresseerd zou zijn om IBM’s x86-serverdivisie over te nemen, waardoor het de handen vrij heeft om meer te mikken op high-endsystemen die clouddiensten en big data aandrijven.

Gang naar de cloud
“IBM investeert in groeigebieden voor de toekomst”, zei het bedrijf in een verklaring. “Dat wil zeggen: big data, cloud, sociale markten en de groeiende mogelijkheden van mobiele computers. Het bedrijf heeft altijd geïnvesteerd in transformerende gebieden en bijgevolg moeten we onze vaardigheden ‘remixen’, zodat IBM een leidende rol kan spelen in deze hoogwaardige segmenten voor zowel opkomende markten als volwassen economieën.”

IBM heeft de afgelopen jaren al eerder in zijn werknemersbestand gesneden. Zo ontsloeg het in 2010 al eens 2.000 werknemers en stuurde het in 2005 rond de 13.000 personeelsleden de laan uit.

We hebben de Belgische vakbonden gevraagd of ook bij lokale divisies van IBM geruchten de ronde doen over ontslagen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business