Nieuws

Firefox-telefoon aan 69 euro in Spanje

De Spaanse telefoonmaatschappij Telefonica brengt dinsdag de eerste telefoon met Firefox OS uit, de goedkope ZTE Open. Mozilla probeert met dit OS de overmacht van Apple en Google te kraken.

Het gebeurt niet elke dag dat er een nieuw besturingssysteem op de wereld wordt losgelaten. Dinsdag begint het Spaanse Telefonica met de verkoop van ZTE Open-toestellen met Mozilla’s Firefox OS als besturingssysteem.

De intrede van Mozilla’s Firefox luidt het begin in van een poging om macht weg te krijgen van Google’s Android en Apples iPhone. De uitdager in kwestie is Mozilla’s openbron, browsergebaseerde besturingssysteem.

De telefoon zelf kost 69 euro en 30 euro daarvan is belkrediet. De mensen die intekenen voor een contract van twee jaar betalen 2,38 euro per maand. Dat is veel goedkoper dan zowat alle toestellen met Android.

Waarom zou een consument het toestel wel kopen? Yottam Benami, Telefonica’s directeur voor open web-toestellen zegt: “We zijn heel optimistisch over de dynamische app-zoekopdrachten. Die vindt apps en pagina’s op het web en niet zozeer in een appwinkel. Het is een heel gepersonaliseerde aanpak. Je kan met webapps in de cloud werken. De hele gebruikservaring is eenvoudig en gestroomlijnd. Veel gebruikers zijn gefrustreerd door de complexiteit van Android.”

Het is trouwens de lage kostprijs die maakt dat dit besturingssyteem een kans heeft naast Android: er zijn nog veel mensen die de markt voor smartphones moeten betreden. En dus is er nog veel marktaandeel te winnen aan de onderkant van de markt. Wat apps betreft, kan Firefox OS het ook nog halen. De app-technologie is webgebaseerd en dus kunnen webontwikkelaars de apps maken voor dit besturingssysteem.

Maar als iemand op vakantie gaat in Spanje en dit toestel op de kop tikt, geef even een seintje aan redactie@zdnet.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business