Nieuws

Nederlands parlement wil online identiteitsfraude strafbaar maken (update)

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil tot maximaal vijf jaar celstraf invoeren voor het gebruiken van een valse naam op Facebook.

Het CDA en regeringspartijen VVD en PvdA willen volgens RTL Nieuws een wetsvoorstel indienen, dat kan zorgen voor een fikse celstraf voor het publiceren onder andermans naam op het internet. Bij aanname zou dit soort identiteitsfraude tot maximaal vijf jaar cel en tienduizenden euro’s boete moeten kunnen leiden.

De strafbaarheid zou gelden voor het opgeven van een valse naam, adres of telefoonnummer op het internet, maar ook het online misbruiken van andermans identiteit moet onder de nieuwe wetgeving vallen.

Op dit moment wordt alleen opgetreden als er sprake is van laster is of bedreiging en is het voeren van een valse naam of alias op zichzelf niet illegaal volgens de Nederlandse wetgeving. Dat wordt pas illegaal zodra iemand zich onder een valse naam schuldig maakt aan oplichting via bijvoorbeeld een online marktplaats.

[related_article id=”161920″]

"Wie identiteitsfraude en laster pleegt, moet gestraft worden voor beide vergrijpen, niet alleen voor laster’, zegt VVD-kamerlid Klaas Dijkhoff tegen Elsevier.

Het gebruik van satire onder een online schuilnaam zou niet strafbaar worden gesteld, zolang niemand schade ondervindt van de uitingen, schrijft het NRC.

Advocate Rosalie Heijna zegt op Solv.nl dat ze weinig ziet in aparte strafbaarstelling van online identiteitsfraude, omdat ze vindt dat de huidige wetgeving voldoende effectief is. Deze week zal de Tweede Kamer debatteren over wijzigingen aan het huidige Wetboek van Strafrecht, die de huidige aanpak van identiteitsfraude moet verbeteren.

“Het Wetboek van Strafrecht kent (zeker met de voorgestelde wetswijziging) voldoende middelen om de nadelige gevolgen van identiteitsfraude aan te pakken, zoals valsheid in geschriften en oplichting”, aldus Heijna.

Update:
In de tweede alinea stond de passage "celstraf voor het voeren van een valse naam op het internet." Dit zou ten onrechte de indruk kunnen wekken dat het publiceren onder een pseudoniem strafbaar zou worden. Tekst is aangepast.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business