Nieuws

Amerikaanse sites gebruiken Independence Day voor massaal NSA-protest

Terwijl Amerika zijn onafhankelijkheid viert, lopen dozijnen topsites te hoop tegen het spionageprogramma van de NSA via prominente protestbanners en een petitie.

Onder de paraplu van nonprofit Fight for the Future protesteren duizenden Amerikaanse sites op 4 juli, ofwel de Amerikaanse Independence Day, tegen het recent blootgelegde surveillanceprogramma van de NSA.

De gelegenheidscoalitie, met zwaargewichten als Reddit, Mozilla, Electronic Frontier Foundation (EFF), Wordpress.org en 4Chan als leden, voert actie via een schermvullende banner. Daarin wordt het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet aangehaald en vinden bezoekers een link naar een online petitie die ze kunnen tekenen.

Ook de straat op
Hand in hand met de online protestactie organiseert de groep Restore the Fourth straatprotesten in zowat 100 steden in het hele land, waaronder Washington D.C. en San Francisco.

[related_article id=”158578″]

Opvallende afwezigen bij de massale protesten zijn bedrijven als Facebook en Google. Zij speelden een hoofdrol in het PRISM-schandaal tijdens de eerste dagen nadat klokkenluider Edward Snowden naar buiten trad. Het zou een reden kunnen zijn dat de grote spelers zich afzijdig houden.

Snowden, die werkzaam was bij een onderaannemer van NSA, lekte documenten naar de pers waaruit bleek dat de Amerikaanse spionagedienst op grote schaal metadata en telefoongegevens verzamelde via de operaties ‘Prism’ en "2015 Program’

De Obama-regering claimt dat het doel van de spionage de opsporing van buitenlandse terroristische dreigingen is, maar nu zijn er indicaties dat de NSA ook Europese diplomaten afluisterde.

Digitale burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation maakt deel uit van beide protestacties. "We zijn blij om te zien dat de Restore the Fourth-beweging door het hele land heen protesten organiseert tegen onrechtmatig spioneren van de NSA”, zei EFF-directeur Rainey Reitman in een verklaring.

“En we hopen dat deze protesten verkozen functionarissen zullen bewegen om te reageren op de groeiende ontevredenheid van het Amerikaanse volk over binnenlandse sleepnetsurveillance”, aldus Reitman.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business