Nieuws

Providers moeten mailverkeer een jaar lang bewaren

Er ligt een wetsvoorwerp op tafel waarin staat dat providers gedurende twaalf maanden alle vormen van communicatie moeten bijhouden. Van telefoongesprekken en sms'jes tot e-mails en internetverkeer.

Het parlement moet zich spoedig buigen over een wetsvoorwerp over dataretentie. In dat ontwerp staat dat providers – zoals Belgacom en Telenet – een jaar lang alle communicatie moeten opslaan zodat het gerecht en Staatsveiligheid dit kunnen opvragen om bijvoorbeeld criminele bendes op te rollen. Dat meldt De Standaard.

Belgische providers zijn nu al verplicht om je telefoongegevens en sms’jes te bewaren. Niet enkel voor eventuele betwistingen bij facturen maar ook voor het gerecht en de Staatsveiligheid. Indien het parlement het nieuwe wetsvoorstel goedkeurt, zullen de providers verplicht zijn om veel meer gegevens te bewaren.

[related_article id=”158455″]

Voor elk telefoongesprek zou de provider het nummer, de duur van het gesprek, de datum, het uur en de plaats moeten opslaan. Hetzelfde geldt voor sms’jes.

E-mailverkeer dat van accounts van de provider zelf – dus via @telenet.be en @skynet.be – vertrekt moet volgens het nieuwe wetsvoorstel ook opgeslagen worden. De inhoud wordt niet bewaard, maar wel de ip-adressen waartussen de communicatie gebeurt. E-mails die vanaf andere diensten (Hotmail of Gmail bijvoorbeeld) verstuurd worden, vallen hier niet onder.

Ook al komt het wetsvoorstel er na een Europese richtlijn van 2006, ze roept veel vragen op. Raf Jespers, advocaat bij Progress Lawyers Network, zegt in De Standaard dat dit wetsvoorstel de grootste ingreep tegen onze privacy ooit is.

Ook de providers zelf zijn wellicht niet helemaal enthousiast. Zij zullen immers flink moeten investeren in opslag terwijl ze er geen cent aan kunnen verdienen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business