Nieuws

Windows 8.1 RTM op schema voor augustus

Microsoft bevestigt dat het pc-bouwers eind augustus een kopie zal kunnen geven van Windows 8.1 RTM, de versie die traditioneel voorafgaat aan de lancering van de officiële versie.

Het softwarebedrijf uit Redmond gaf eind juni tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie Build een publieke testversie vrij van Windows 8.1. Deze update, ook wel bekend onder de codenaam ‘Blue’ pleegt groot onderhoud aan het vorig jaar gelanceerde Windows 8, dat kritisch werd ontvangen door consumenten en bedrijven.

Bugparade
De testversie bevat echter nog behoorlijk veel bugs en dus was de verwachting dat Microsoft de zogenoemde RTM-versie naar een later tijdstip zou uitstellen. Microsoft bevestigt nu dat het OEMs tegen het einde van augustus zal voorzien van deze zo goed als afgeronde versie van Windows 8.1.

Volgens ZDNet-collega Mary Jo Foley is de kans bovendien groot dat Microsoft kort na het uitbrengen van Windows 8.1 RTM ook de definitieve versie zal vrijgeven aan de gebruikers. Deze update zal gratis zijn voor huidige Windows 8-gebruikers en bevat bovendien grondige verbeteringen aan de standaardapps die Microsoft meelevert met Windows 8. Lees hier wat de vernieuwingen zijn.

[related_article id=”161452″]

Zo’n snelle lancering zou overeen komen met de nieuwe visie van Microsoft, die topman Steve Ballmer tijdens Build ‘rapid release’ noemde.

Snel, snel, snel
In plaats van om de paar jaar grote nieuwe versies uit te brengen van Windows en andere software wil Microsoft nu op maandelijkse basis kleine verbeteringen en reparaties uitbrengen. Dat is overigens al het geval met Windows 8, dat in october 2012 in de winkels kwam. Daarnaast wil het bedrijf elk jaar een nieuwe Windows-versie uitbrengen.

Microsoft zei tijdens Build 2013 niets over het aantal verkochte Windows 8-licenties, en we moeten het daarom voorlopig doen met de cijfers die het begin mei uitbracht.

Toen maakte de producent bekend dat inmiddels 100 miljoen licenties zijn verkocht, al betekent dit niet dat er ook een even groot aantal toestellen zijn verkocht. Windows 8, tenminste als de cijfers van Net Applications kloppen, is inmiddels groter dan het mislukte Windows Vista.

Redder van de pc?
Windows 8.1 is van groot belang om de worstelende pc-markt weer op gang te helpen. Microsoft hoopt de consument enthousiast te krijgen voor het besturingssysteem, onder meer door functies voor desktopgebruikers (gedeeltelijk) in ere te herstellen.

Ook het bedrijfsleven, dat traditioneel argwanend tegenover nieuwe Windows-versies staat, zou met de verbeteringen van Windows 8.1 meer reden hebben om de oude versie in te ruilen. Omdat de ondersteuning voor Windows XP volgend jaar afloopt, hoopt Microsoft ondernemingen zover te krijgen om niet Windows 7, maar zijn nieuwe aanraakvriendeljke besturingssysteem te kiezen.  

We verwachten de eerste toestellen met Windows 8.1 in de winkels tegen eind september of oktober, waaronder een nieuwe lichting kleine tablets die moeten concurreren met toestellen als de iPad Mini of de Nexus 7.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business