Nieuws

Kiezen voor Apple: iCloud en iTunes als troef

Het mooie ontwerp haalt velen over de streep, maar ook de kracht van iOS is niet te onderschatten.

Apple is altijd de nummer twee geweest op vlak van computerbesturingssystemen, na Microsoft. Sinds de lancering van de iPhone en de iPad is daar verandering in gekomen.

Apple heeft met iOS een solide mobiel besturingssysteem op poten gezet, en daar geniet Mac OS X ook van. Apple heeft al vanaf het begin het net volledig gesloten tussen iOS en Mac OS X, waardoor je moeilijk uit hun ecosysteem kan stappen.

[related_article id=”158256″]

We moeten toegeven: de meeste Apple-producten zien er sexy uit, en dat trekt veel gebruikers aan. Veel daarvan hebben na de aankoop van hun iPhone of iPad de switch gemaakt naar Mac OS X als computerbesturingssysteem. Twee grote troeven zijn hiervoor verantwoordelijk: iTunes en iCloud.

iCloud

De manier waarop Apple de cloud integreert in al zijn toestellen is indrukwekkend. Elk bestand kun je via iCloud raadplegen op elk Apple-toestel, je back-ups configureer je via Time Machine en via iTunes Match kun je zelfs rechtstreeks uit de cloud muziek beluisteren.

Wat maakt iCloud zo goed? Er valt geen aparte software te installeren. iCloud zit in Mac OS X en iOS.

Maar: iCloud kun je enkel vanaf een Apple-toestel benaderen. Hiermee creëert Apple een volledig gesloten systeem dat bijzonder goed werkt, maar waar je ook echt in moet stappen. Eens dat gebeurd is, is het ook behoorlijk moeilijk om te veranderen.

Daarnaast heeft Apple ook iTunes. Je kan deze software ook op een Windows-computer installeren, maar andere mobiele systemen hebben deze muziek- en videospeler niet. Bovendien biedt iTunes als enige naast apps ook video online aan. Dat is bij Android nog niet mogelijk in België, en Microsoft zet met Windows 8 nog maar net de stap naar audio- en videodiensten. Apple staat op dit vlak mijlenver op voorsprong met iTunes.

Apps

Een ecosysteem kan waterdicht zijn, en zijn onderdelen perfect op elkaar afgestemd, maar als er geen apps zijn die verdere ondersteuning geven, zal het geheel snel in elkaar stuiken.

iOS is daarin koploper, zowel op vlak van smartphone- als tabletapps. Bovendien is de kwaliteit van apps heel goed, vergeleken met die van de concurrerende platformen. Bijna alle grote appontwikkelaars maken eerst een app voor iPad of iPhone, en leveren daarna pas varianten voor Android en Windows Phone. Dankzij het brede en degelijke aanbod is een overstap naar een ander systeem niet snel aan de orde.

Apple sluit zijn ecosysteem rigoureus, en dat merk je aan al hun toepassingen. Behalve iTunes zijn de meeste diensten specifiek voor Apple-gebruikers bestemd, en daarmee creëer je een ijzersterk ecosysteem … tenminste als je profiel erin past. Alles is zo sterk aan elkaar gehecht, wat maakt dat je niet zomaar uit dit ecosysteem stapt. Wie wel graag zijn eigen ding doet, staat bij Apple al snel met zijn rug tegen de muur.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business