Nieuws

Kiezen voor Microsoft: eenvoudig binnen en buiten

Microsoft is heer en meester in computerland, maar de softwarereus heeft de mobiele boot gemist. Tijd voor een comeback?

Windows is heer en meester in computerland, maar op vlak van smartphones en tablets hebben ze de boot helemaal gemist. Dankzij het radicaal vernieuwde Windows 8 en sterk gelijkaardige Windows Phone 8 is Microsoft op de goede weg, maar de weg is nog lang.

Net als bij Android heeft Windows Phone een paspoort voor al zijn online diensten. Deze Windows Live ID vul je verplicht in als je een nieuwe toestel voor het eerst gebruikt. Omdat Microsoft veel diensten beheert met een Live ID, is zo’n ID onontbeerlijk. Enkele voorbeelden hiervan zijn Outlook.com, Xbox, Xbox Music, Xbox Video. Alles wordt aan elkaar gekoppeld.

[related_article id=”161452″]

Apps

De Live ID speelt ook een centrale rol in Windows 8, en meer bepaald in SkyDrive. Deze clouddienst moet concurreren met iCloud en Drive, maar ontbreekt nog aan soliditeit. De integratie is niet zo compleet als iCloud, maar Live ID biedt wel de vrijheid om op andere besturingssystemen te installeren.

Microsoft wil haar ecosysteem stilaan sluiten, net zoals Apple, en werkt daar hard aan. Microsoft wil namelijk dat zoveel mogelijk software als een app in de Store wordt ondergebracht, in plaats van ergens online zoals dat vroeger het geval was. Ze willen meer controle uitoefenen, maar het valt nog af te wachten of dat de beste strategie is. 

Het appaanbod is trouwens nog behoorlijk mager bij Windows 8 en Windows Phone 8. Er wordt aan gewerkt, maar daarvoor moet Microsoft eerst marktaandeel winnen op de mobiele markt. Xbox-gebruikers kunnen echter hun hart ophalen dankzij de koppeling met het Xbox Live-platform.

Het appaanbod mag dan niet heel uitgebreid zijn; elke betalende app heeft wel een demoversie waarmee je aan de slag kan. Zo ben je zeker dat je een goede aankoop doet.

Office

Windows 8 en Windows Phone 8 zijn in principe de meest eenvoudige ecosystemen om in te stappen en weer uit te vertrekken, maar ze hebben wel een grote troef achter de hand die geen enkel ander mobiel besturingssysteem aanbiedt: Office.

Door Word, Excel of PowerPoint te koppelen aan SkyDrive heb je een krachtig werkplatform waar je vanaf elk Windows-toestel kan aan werken. Een niet onbelangrijke troef; zeker voor de professionele markt kan dit doorslaggevend zijn.

Windows is altijd een heel open besturingssysteem geweest qua gebruik, en daar moet Microsoft snel op terug komen. Google en Apple hebben hechte ecosystemen uitgebouwd waar Microsoft maar beperkt een antwoord op heeft. Ze zoeken nog, omdat ze zoveel diensten aanbieden.

Sinds kort heeft Microsoft ook Skype onder zijn vleugels, wat potentieel een belangrijke schakel kan worden in het ecosysteem. Maar aangezien Skype op alle platformen aanwezig is, valt die troef voorlopig nog niet te verzilveren. Zolang Microsoft niet meer exclusieve apps en diensten aanbiedt, blijft hun ecosysteem voorlopig het meest open. Aan jou om dat als troef of minpunt te aanzien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business