Nieuws

Amper ontslagen bij grootse reorganisatie Microsoft

Steve Ballmer gooit de organisatie van Microsoft overhoop om zich te kunnen richten op 'diensten en toestellen'. Zijn topmanagers doen een stoelendans, waarbij vrijwel iedereen een nieuw plekje vindt.

In een lange interne mail schreef Ballmer donderdag aan de werknemers hoe hij het nieuwe Microsoft voor zich ziet. Hij sprak hier opnieuw over de ‘overgang in onze business naar een bedrijf dat zich rich op toestellen en diensten’, een visie die hij vorig jaar als eerste ter sprake bracht in een brief aan de aandeelhouders.

Om tot zijn ‘Een Microsoft’ te komen, maakt Ballmer komaf met de traditionele divisies waar het bedrijf al jarenlang uit bestaat. “We zullen onze productlijn op holistische wijze bekijken, en niet als een eilandengroep”, zei hij in de memo.

Hij doelt daarmee op de welhaast legendarische interne concurrentiestrijd van Microsoft, die treffend werd uitgebeeld door Manu Cornet in een serie cartoons over de organisatiestructuur van grote techbedrijven.

[related_article id=”161452″]

“Alle onderdelen van het bedrijf zullen delen en bijdragen aan het succes van het kernaanbod, zoals Windows, Windows Phone, Xbox, Surface, Office 365 en ons Enterprise Agreement-aanbod: Bing, Skype, Dynamics, Azure en onze servers.”

Weinig slachtoffers
De reorganisatie zorgt voor een aardverschuiving binnen het topmanagement, al lijken er voorlopig weinig slachtoffers te zijn gevallen.

Vlak voor de bekendmaking vertrok Xbox-hoofd Don Mattrick al uit eigen beweging naar Zynga. Kurt Delbene, die momenteel nog de Office-divisie leidt, ‘trekt zich terug uit Microsoft’. En Microsoft-veteraan Craig Mundie, die ooit samen met softwarearchitect Ray Ozzie opvolger was van Bill Gates, zal zich tot en met zijn pensioen eind 2014 bezig houden met een ‘speciaal project".

Ballmer zei later in een toelichtend gesprek met analisten dat er voorlopig ‘geen plannen voor ontslagen’ zijn.

Hoe ziet het nieuwe Microsoft eruit?

Het nieuwe Microsoft krijgt dus een compleet nieuwe indeling, met als belangrijkste onderdelen:

  • Engineering (toestellen, besturingssystemen, applicaties/services en cloud/enterprise, met een aparte subdivisie voor Dynamics)
  • Marketing
  • Business Development and Evangelism
  • Advanced Strategy and Research
  • Finance
  • HR
  • Legal COO

Bij een aantal van die afdelingen zullen vertrouwde gezichten terugkeren op hun oude plekje. Zo blijft Amy Hood hoofd van de financië afdeling en is B. Kevin Turner nog altijd Chief Operating Officer (COO), de man verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij het bedrijf uit Redmond.

De meest interessante wijzigingen zijn vooral te vinden in de Engineering-divisie, het nieuwe thuishonk van alle Microsoft-producten.

Julie Larson-Green, het huidige hoofd van Windows, stijgt verder in de rangorde en zal de scepter gaan zwaaien over alle hardware binnen in Microsoft. Dat lijkt een flinke promotie, maar ze erft verschillende producten die allemaal hun eigen kuren hebben.

De Xbox One kende een rommelige lancering met gedoe over DRM, terwijl Microsofts Surface-tablet maar niet wil aanslaan bij het grote publiek.

Opvallend genoeg krijgt Larson-Green ook de leiding over Microsoft Studios, de eigen gamesdivisie en alle andere ontwikkeling op het gebied van entertainment.

Terry Myerson, die momenteel Windows Phone onder zijn beheer heeft, krijgt in zijn nieuwe rol ook de ontwikkeling van Windows op zijn bord. Zijn nieuwe job lijkt een ondankbare taak: het mobiele Windows worstelt om een rol van betekenis te spelen in de smartphonewereld, terwijl Windows 8 met veel kritiek is ontvangen door consumenten en het bedrijfsleven.

Qi Lu, de huidige baas van online diensten als Bing en MSN, krijgt veel vertrouwen van Ballmer, omdat hij het beheer van de succesvole Office-divisie onder zijn beheer krijgt, samen met een hele waaier aan consumentendiensten en producten, zoals Skype en Outlook.com.

Een van de meest interessante aanstellingen is die van Tony Bates, die als hoofd van Skype aan boord kwam toen Microsoft de populaire VoIP-dienst opkocht. Hij zal zich bezighouden met strategische samenwerkingen zoals die met Nokia, Yahoo en Facebook en moet de grote lijnen uitzetten als hoofd van Business Development & Evangelism.

De reorganisatie komt geen moment te laat: onderzoeksbureau IDC meldde deze week dat de pc-markt opnieuw een bar slecht kwartaal achter de rug heeft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business