Nieuws

Duopolie Apple-Samsung nog lang niet gedaan

Ook volgend jaar zullen Samsung en Apple een groot deel van de verkoop en winst op smartphones en tablets onder mekaar verdelen.

Zo’n 2,5 miljard pc’s, tablets, laptops en smartphones zullen er volgend jaar over de toonbank gaan, becijferde het analistenbureau Gartner. Dat is een stijging van zes procent tegenover 2013.

Meer dan driekwart van die toestellen zijn mobiele telefoons en in dat segment heerst Android: met 42% marktaandeel is het besturingssysteem van Google ruim dubbel zo groot als iOS/OS X of Windows.  Toch hoeft Apple nog lang niet te wanhopen, voorspelt Gartner. In 2014 draaien 14% van alle verkochte ‘devices’ (dus ook laptops en pc’s) het iOS- of OS X-besturingssysteem. Windows zou goed zijn voor 15% marktaandeel, maar de groei van de verkoop ligt daar wel een stuk lager dan bij Apple en Android. Blackberry lijkt volgens Gartner een uitdovend verhaal te zijn: het Canadese bedrijf haalt nog nauwelijks 1% van de verkoop binnen.

[related_article id=”158256″]

Wat de winstcijfers betreft, ziet het plaatje er wel wat anders uit. Volgens marktonderzoekers Cannaccord Genuity ging in het eerste kwartaal van dit jaar 57% van alle winst op mobieltjes naar Apple. De overige 43% was enkel en alleen voor Samsung. De andere gsm-bouwers komen er dus gewoon niet aan te pas en verdienen zo goed als niets aan hun smartphones.

Voor het volgende kwartaal verwacht Cannacord Genuity zelfs dat Samsung Apple zal voorbijsteken, vooral door de introductie van de zeer succesvolle Galaxy S4.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business