Nieuws

Compulab Utilite gaat concurrentie aan met Raspberry Pi

Israëlisch pc'tje van 99 dollar is uitgerust met een ARM-processor, draait Android of Linux en moet ook zakelijke gebruikers aanspreken.

Hobbyisten en knutselaars kennen al langer de geneugten van ultragoedkope pc’tjes als de Raspberry Pi en de Parallella. De Israëlische OEM CompuLab treedt nu ook toe tot dit clubje met de Utilite mini-pc.

In tegenstelling tot de 25 dollar kostende Raspberry Pi, komt de Utilite wel in een behuizing. De Israëliër is ook een stukje krachtiger dan zijn Britse soortgenoot. Hij is uitgerust met een Freescale i.MX6-SOC met een single-, dual-, of quadcore ARM Cortex A9 die zijn werk doet aan snelheden tot 1.2 Ghz.

De Utilite heeft een HDMI- en DVI-poort en kan resoluties tot 1920 x 1200 pixels uitsturen. 5.1-kanaalsgeluid staat ter beschikking via de HDMI-verbinding of via een S/PDIF-jack. Er zijn ook de gebruikelijke 3.5 inch jacks voor line-in en line-out.

Om op je netwerk in te loggen heeft de Utilite twee Gigabit Ethernetpoorten en ingebouwde 802.11n WiFi. Vooraan zitten twee USB 2.0-poorten en achteraan ook. Daar vind je ook nog een mini RS232-connector.

Qua besturingssysteem kan je kiezen tussen Android of Ubuntu Linux. Compulab heeft al heel wat ervaring met Linux-systemen want het bedrijf heeft ook een lijn mini-pc’s met het Mint-OS in de aanbieding. Verdere details over de besturingssystemen die je kan draaien, ontbreken voorlopig nog.

De combinatie van een relatief krachtige chip, kleine afmetingen en twee netwerkpoorten moet ook zakelijke gebruikers overhalen om een blik te werpen op de Utilite. Als een bescheiden server of, met de juiste Linux-software, een router, firewall of file server moet hij zeker uit de voeten kunnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business