Nieuws

Waarom Thunderbolt irrelevant is voor PC-bouwers

Dat Apple Thunderbolt omhelst is logisch, aangezien de Mac zo populair is onder mediaprofessionals. Voor PC-bouwers heeft deze aansluiting echter geen voordelen ten opzichte van USB 3.0.

PC-fabrikant Acer maakte onlangs bekend dat het de Thunderbolt-aansluiting op zijn machines dumpt ten voordele van de USB 3.0-poort. Dit betekent het begin van het einde voor Thunderbolt.

Thunderbolt, laat dat duidelijk zijn, is zonder twijfel een fantastische technologie. Al het PCIe- en Displayport-verkeer wordt netjes over één kabel getransporteerd. Niet alleen biedt Thunderbolt daarbij een geweldige snelheid, het is ook nog eens bijzonder veelzijdig. Externe apparaten als monitors ondersteunen dankzij Thunderbolt Displayport, Gigabit Ethernet, FireWire 800, audio en USB, zonder enige kabelspaghetti tussen het scherm en de computer.

Zijn doorvoersnelheid van 10Gbps per datakanaal (en in Thunderbolt 2 wordt dat zelfs 20Gbps) is ruim voldoende voor zelfs de meest veeleisende videomonteurs of 3D professionals.

Laten we even naar de Apple Thunderbolt Display (een 999 euro kostende monitor) kijken, om te zien hoe mooi Thunderbolt werkt. Dit is een 27 inch grote LED-monitor met geïntegreerde Gigabit Ethernet, audio, Facetime HD camera en USB- en FireWire-controllers. Je kan deze monitor inpluggen op elke Mac met een Thunderbolt-aansluiting om toegang te krijgen tot al deze functies. Verschillende Thunderbolt-apparaten kunnen ook op mekaar worden aangesloten en de verbinding kan worden doorgelust, zodat je monitor maar één onderdeel is van een soort Thunderbolt-netwerkje op je systeem.

En dat is nu precies wat er scheelt aan deze uitvinding: Thunderbolt is té goed en daarmee eigenlijk alleen maar echt interessant voor professionals. Dat betekent ook dat ongeveer alles met een Thunderbolt-aansluiting peperduur is.

Neem bijvoorbeeld een opslagsysteem als de Promise Pegasus R6, met plaats voor zes drives en een doorvoer van maximaal 800 MB/s. Dat is een fantastische snelheid, zo fantastisch dat buiten high end videomonteurs of 3D-modelers bijna niemand ze nodig heeft.

Dit opslagsysteem komt dan ook met een serieus prijskaartje. Voor de Pegasus R6 met 6TB opslagruimte ben je al gauw 1.200 euro kwijt. Reken voor het model met 12TB op het dubbele daarvan.

Nog een andere manier om Thunderbolt te gebruiken, is als interface om een externe GPU op je systeem aan te sluiten. Het idee is dat je een grafische kaart van AMD of NVIDIA neemt, die in een behuizing stopt en dan in je Thunderbolt-poort plugt. Gamers op een LAN-party zullen met veel plezier niet alleen hun laptop meesleuren, maar ook hun krachtige, externe grafische kaart, zo redeneren de fabrikanten.

Klinkt als iets dat alleen een piepkleine nichemarkt interesseert? Dat is het ook.

Voor de gemiddelde gebruiker is USB, en zeker USB 3.0 (met een doorvoersnelheid van 5Gbps en binnenkort 10Gbps), voorlopig meer dan voldoende. Meer nog: USB 3.0 is compatibel elk stukje USB-hardware dat ooit werd gemaakt. En bovendien is USB stukken goedkoper en zijn er veel meer USB-accessoires dan Thunderbolt-accessoires.

Thunderbolt lijdt aan ongeveer dezelfde ziekte als de FireWire-poort. Het is een premium-product dat veel performanter is dan wat de meeste mensen willen of nodig hebben en waarvan de prijs veel hoger ligt dan het gemiddelde budget. FireWire 400 was superieur aan USB, maar USB werd de norm omdat zowel de apparaten als de interface zelf stukken goedkoper was. FireWire 800 was stukken beter dan USB 2.0, maar opnieuw won USB het pleit, alweer vooral dankzij de kostprijs. En dezelfde vergelijking zal opnieuw opgaan voor Thunderbolt en USB 3.0.

Het is ook interessant om op te merken dat Apple, dat FireWire fanatiek omhelsde, de interface recent heeft laten vallen op zijn topsystemen als de MacBook Pro, ten voordele van Thunderbolt.

Nu PC OEM’s de optie hebben om USB 3.0 te gebruiken, is er voor Thunderbolt geen toekomst weggelegd, buiten enkele zeer specifieke professionele oplossingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business