Nieuws

Nokia boekt opnieuw verlies ondanks stijgende Lumia-verkoop

Gemengde gevoelens bij de presentatie van Nokia's laatste kwartaalresultaten. Ondanks een nieuwe recordverkoop van Lumia's, noteert de Finse telefoonfabrikant opnieuw verlies.

Gemengde gevoelens bij de presentatie van Nokia’s laatste kwartaalresultaten. Ondanks een nieuwe recordverkoop van Lumia’s, noteert de Finse telefoonfabrikant opnieuw verlies.

 

Nokia behaalde in het tweede kwartaal een omzet van 5,7 miljard euro, goed voor een daling van 24 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Tijdens de eerste helft van 2013 lag de totale omzet 22 procent lager dan het jaar ervoor, op 11,5 miljard euro.

[related_article id=”161563″]

Het bedrijf maakte tijdens het afgelopen kwartaal een verlies van 115 miljoen euro en doet het daarmee beter dan tijdens het eerste kwartaal van 2013. Toen bedroeg het verlies nog 150 miljoen euro. Tijdens het tweede kwartaal van 2012 was dat zelfs 826 miljoen euro.

Ook de verkoop van toestellen – smartphones en feature phones – gaat achteruit. Nokia verkocht dit kwartaal 27 procent minder toestellen dan tijdens hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Nokia verkocht in het afgelopen kwartaal 53,7 miljoen feature phones (niet-smartphones), ten opzichte van 73,5 miljoen stuks een jaar eerder. Volgens Nokia CEO Stephen Elop toonde deze markt naar het einde van het kwartaal toe wel tekenen van herstel dankzij de lancering van de Asha 501.

De verkoop van smartphones daalde van 10,2 miljoen exemplaren in het tweede kwartaal van 2012, naar 7,4 miljoen exemplaren in het tweede kwartaal van 2013. Het “goede nieuws” is dat Nokia gestopt is met de verkoop van Symbian-telefoons en de verkoop van smartphones dus volledig aan de Lumia-reeks te danken is.

Dat betekent dan ook dat de verkoop van Lumia-telefoons – die draaien op het Windows Phone-platform – een nieuw record heeft bereikt ten opzichte van de 5,6 miljoen verkochte exemplaren in het vorige kwartaal. Elop wijst daarbij vooral op de sterke start van de budgetvriendelijke Lumia 520.

Tijdens het afgelopen kwartaal werden twee nieuwe toestellen aan het Lumia-portfolio toegevoegd: de Lumia 925 en de cameratelefoon Lumia 1020. Het is afwachten of deze toestellen het tij verder kunnen helpen keren voor de Finse telefoonbouwer.

Nokia is van plan verder actie te ondernemen om haar productaanbod beter af te stellen op de markt en meer competitief te maken met de concurrentie. Dat houdt onder meer ook een herstructurering van de afdeling Mobiele Toestellen in. Daardoor zouden 440 jobs op de helling staan. Een deel van dat personeel zou wel naar andere afdelingen kunnen worden overgeplaatst.

Volgens de meest recente cijfers van Gartner is Nokia nog altijd de tweede grootste producent van mobiele toestellen, na Samsung, met een marktaandeel van 15 procent. Kijken we enkel naar smartphones, dan is het plaatje minder rooskleurig. Daar staat Nokia op plaats 10, met een marktaandeel van maar 3 procent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business