Nieuws

Technologiebedrijven vragen meer transparantie aan Amerikaanse regering

Een coalitie van bedrijven die in het PRISM-schandaal werden genoemd, vragen aan president Obama om meer openheid wanneer de regering data bij hen opvraagt.

Bijna twee dozijn technologiebedrijven, waaronder AOL, Apple, Google, Facebook, Microsoft en Yahoo, hebben een open brief gestuurd naar de Amerikaanse regering. De bedrijven willen het aan het grote publiek kunnen vertellen hoeveel aanvragen ze precies krijgen van de overheid om data van klanten en abonnees te overhandigen. Tot nog toe mogen ze alleen een ruime ordegrootte bekendmaken van het aantal verzoeken van instanties als het National Security Agency (NSA).

Google was het eerste bedrijf dat hiermee begon, in 2010 en de andere technologiegiganten volgden al snel. Microsoft was het laatste bedrijf dat zich aansloot, nadat het onder druk was komen te staan van privacygroeperingen.  

[related_article id=”158578″]

De brief vraagt ook om meer duidelijkheid te mogen geven in het aantal ‘tastbare’ zaken dat moet worden doorgegeven (zoals documenten). De bedrijven zouden daarnaast ook graag zien dat er een wet komt waardoor de Amerikaanse regering gedwongen wordt om deze cijfers accuraat te rapporteren, zonder dat ze daarvoor eerst toestemming moet krijgen van een speciale rechtbank.

Naast de technologiebedrijven hebben ook verschillende privacygroeperingen en organisaties die strijden voor burgerrechten zich bij de coalitie aangesloten, onder andere de American Civil Liberties Union (ACLU) en de Electronic Frontier Foundation (EFF).

De hele zaak is een uitloper van het PRISM-schandaal. Nadat voormalig NSA-medewerker/klokkenluider Edward Snowden documenten lekte die laten zien hoe de Amerikaanse overheid burgers bespioneert, proberen veel technologiebedrijven de beschuldigingen te weerleggen dat ze al te gemakkelijk meewerken met de spionagediensten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business