Nieuws

Merendeel EU-lidstaten te traag met vrijmaken 4G-spectrum

Maar 11 EU-lidstaten zijn er reeds in geslaagd om de 800MHz-frequentie vrij te maken voor 4G. Nochtans moest dit over heel Europa eigenlijk begin dit jaar al gebeurd zijn.

Maar elf EU-lidstaten zijn er reeds in geslaagd om de 800MHz-frequentie vrij te maken voor het aanbieden van 4G. Nochtans moest dit over heel Europa eigenlijk begin dit jaar al in orde zijn.

In 2010 gingen de lidstaten van de Europese Unie akkoord dat ze de 800MHz-frequentie zouden vrijmaken en voorbereiden om geveild te worden tegen 1 januari van dit jaar. De frequentie wordt gewoonlijk gebruikt voor analoge tv-signalen, maar kan nu door de verschuiving naar digitale televisie worden ingezet voor 4G-doeleinden.

[related_article id=”161563″]

Elf lidstaten zijn er in geslaagd om de 800MHz-frequentie voor de deadline vrij te maken. Het gaat meer bepaald om Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Veertien landen zijn er niet in geslaagd. Negen onder hen hebben uitstel gekregen van de Europese Commissie. Finland, Hongarije, Litouwen, Oostenrijk en Spanje zullen de frequentie tegen eind dit jaar beschikbaar stellen. Cyprus, Malta, Polen en Roemenië zullen de frequentie in de loop van 2014 vrijmaken.

“We zijn akkoord gegaan om negen landen tijdelijk uitstel te gunnen. Dit is een pragmatische en finale toegeving. Elke vertraging in het vrijgeven van het spectrum kwetst onze economie en zorgt voor frustratie bij de burger. Dat is waarom de hervorming van het spectrum een centrale kwestie wordt in het voorstel voor een eengemaakte telecommarkt,” zegt Neelie Kroes, eurocommissaris voor de Digitale Agenda, in een persbericht.

Slowakije en Slovenië hebben ook voor uitstel gevraagd, maar niet gekregen. Slowakijke hoopt de frequentie nog dit jaar vrij te maken, Slovenië mikt op volgend jaar. België en Estland zijn de deadline ook overschreden, maar hebben niet om uitstel gevraagd. Zij zullen allebei de frequentie nog dit jaar beschikbaar stellen.

Laatkomers zijn Letland en Bulgarije, zij mikken respectievelijk op 2015 en 2017 om de 800MHz-frequentie vrij te maken voor hergebruik. In Bulgarije wordt die frequentie momenteel nog voor militaire doeleinden gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business